Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358516    
Honlapkeszites

Több százmilliós ápolóképzési program indul a hátrányos helyzetû régiókban

Az ország hátrányos helyzetû régióiban ápolóasszisztensek és házi ápolók képzése kezdõdik el tartósan munkanélkülieknek; a képzések több száz millió forint európai uniós forrásból valósulnak meg - jelentette be a program két kidolgozója, Hegedûs Zsuzsa, a miniszterelnök fõtanácsadója és Rácz Jenõ, a Magyar Kórházszövetség elnöke pénteken Zalakaroson.
 


A Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének konferenciáján Hegedûs Zsuzsa elmondta: a közmunkaprogramhoz hasonlóan olyan tartós munkanélkülieknek indítják el az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) ápolóasszisztens és háziápoló-képzést, akik a leszakadó térségekben élnek.
Rácz Jenõ közölte: a heteken belül induló képzéseken mintegy 1500 ember szerezhet képesítést. A programban részt vevõ kórházak pluszforráshoz jutnak, újabb dolgozókat nyernek a hiányszakmákban, de a képzésben közremûködõ szakápolók is többletjövedelmet szereznek - tette hozzá.
Hegedûs Zsuzsa azt mondta: olyan felnõttoktatási programot dolgoztak ki, ami egybõl a munkahelyeken teszi lehetõvé a tanulást, s két olyan hiányszakmában, amire az egészségügynek szüksége van. Szándékaik szerint a nagyobb városok kórházaiban az ápolóasszisztenseket, a kisebb városok egészségügyi intézményeiben a házi ápolókat oktatnák.
A miniszterelnök fõtanácsadójának megítélése szerint olyan munkanélküliek részesülhetnek képzésben, akik legalább nyolc osztályt végeztek, de egy pályakezdõnél valószínûleg motiváltabbak, mert van otthoni ápolási tapasztalatuk és valóban szeretnének is dolgozni.
Rácz Jenõ kifejtette: gyorsul az elvándorlás a magyar egészségügyben, a hozzánk keletrõl, magyarlakta területekrõl érkezõ bevándorlás ebben az ágazatban elenyészõ. A tartós munkanélküliségbõl is nehezen törnek ki az emberek, az ápolóhiány pedig régi probléma, ezért van lehetõség ezek együttes megoldására.
A heteken belül induló képzések révén mintegy 1500 ember OKJ-s képesítésére lesz lehetõség. Az oktatásért járó összeget közvetlenül a kórházak kapják meg, ami új bevételi forrást jelent, a képzésben résztvevõ dolgozóknak pedig jövedelemkiegészítést.

 

MTI - Kanizsa2012-09-07 18:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül