Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353644    
Honlapkeszites

A javító ellen tartott sajtótájékoztatót a CÖNE

A Civil Összefogásért Egyesület (CÖNE) képviselõi a javító-nevelõ intézet tervezett helyszínén, a régi kemping melletti területen tartottak sajtótájékoztatót, ahol az érintett térségben lakó civilek is felszólaltak.


– Nem politikai okokból folytatunk vitát, hanem Nagykanizsáért való aggódásunk miatt, mert azt látjuk, a dolgok nem jó irányba haladnak – kezdte a tájékoztatót Bartha László, a CÖNE kommunikációért felelõs tagja. Hozzátette, a korábban kihelyezett tábla nem felel meg az elõírásoknak, mivel azon nem tüntették fel a projekt nyertesét és a beruházás mértékét. Az azonban az utolsó zárt közgyûlésen meghozott határozatból kiderül, a Debreceni Javítóintézet lesz, a beruházó a pályázat megnyerése esetén, és az érintett területen annak tagintézménye fog megvalósulni.
Bartha László elmondta, problémájuk a beruházás megvalósulásának módjával van. Ugyanis, rendkívüli közgyûlésen született meg a döntés a terület átminõsítésérõl, és ezt követõen hozták meg a javító-nevelõ intézet létesítésérõl szóló határozatot. A következõ zárt ülésen pedig bérbe adták a jövendõbeli nyertesnek 90 évre úgy, hogy errõl a lakosság véleményét nem kérték ki, pedig a fórumokon kinyilvánították ellenérzésüket.
– Szeretném emlékeztetni a képviselõket és a polgármestert, hogy a pályázatok elbírálásánál az EU alapelvei között szerepel az érintettek beleegyezése. Azonban a közvetlen környezetben élõk egyértelmûen kinyilvánították, ellenzik az intézmény létesítését – hangsúlyozta.
Kiemelte, sokkal komplikáltabb kérdések is felmerülnek. Ezeket megfogalmazták, és fel szerették volna tenni a közgyûlésen, de mikor dr. Etler Ottó szót kapott, Cseresnyés Péter polgármester kivonult a terembõl, visszatértekor pedig felszólította, letelt az ideje. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a horvát üzletember kérésére miért nem minõsítették át a régi kemping területét. Ahogy mondták, a márciusi elõterjesztésben olvasható, hogy 2008-tól napjainkig számos vállalkozás kérte mára terület átminõsítését, de erre egyszer sem voltak hajlandóak.
– A vállalkozóknak nem engedte meg a letelepedést és a munkahelyek létrehozását, hanem egy olyan állami céget szeretne idetelepíteni, amely nem fizet adót, amely a mi adónkból valósul meg és ahol 5 millió forintot költenek évente egy fogvatartottra – emelte fel hangját Bartha László.
– Az interpellációmnak a Kinek mi a fontos? címet adtam, mert azt hiszem, a dolgokat az mozgatja, hogy kinek mi az érdeke – vette át a szót dr. Etler Ottó képviselõ. Hozzátette, a fórumokon azzal nyugtatták az embereket, hogy nem kell ezzel foglalkozniuk, mivel még ki sem írták a pályázatot. Ennek ellenére a kihelyezett táblán 2011 szerepel és a fákat is kivágták már.
Eddig – a lakosság kezdeményezésére – 863 aláírást gyûjtöttek össze a városrészben egy fél délután leforgása alatt és terveik szerint folytatják számos önkéntes segítségével.
V.M.

További képek a galériában.2012-09-05 14:26:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül