Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410916    
Honlapkeszites

Hatvanéves a Magyarkanizsai Írótábor

Ezen a héten szerdától vasárnapig tart a Délvidéken a 60. Magyarkanizsai Írótábor, a korábbi évekhez képest szerényebb körülmények között.


 


Koszorúzással kezdõdik az idei írótábor szeptember 5-én, amikor elhelyezik az emlékezés virágait Koncz István költõ és Dobó Tihamér festõ közös szobránál a magyarkanizsai városháza elõtti parkban. Mindketten résztvevõi voltak a tábornak, Koncz István szervezõként is. A megemlékezést követõen megnyitják Dormán László fotókiállítását a korábbi Magyarkanizsai Írótáborokról.
A négynapos tábor Balkán teraszán írók a könyvekrõl, könyvkiadók az írókról beszélnek, és ott szólnak a közönséghez az írótábor korábbi éveire visszaemlékezõk.
Nem maradnak el természetesen a rendhagyó irodalomórák sem az iskolákban, a tábor zárónapján pedig a magyarkanizsai piacra mennek ki az írók, nemcsak vásárolni, hanem odafigyelni, találkozni, beszélgetni is, majd ebéd után adják át a Vándorkulacs-díjat - mondta Bányai János, az írótábor szervezõbizottságának elnöke a Magyar Szó címû délvidéki napilapnak nyilatkozva.
Bányai János hangsúlyozta, hogy a beszélgetéseken lesz a hangsúly, a találkozásokon, és természetesen az íráson, mert - mint fogalmazott - "mirõl másról beszélgethetnének az írók egymás között, meg az olvasókkal, mint az írásról".
Bús János, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár igazgatója a lapnak az idei írótáborról elmondta, hogy a szeptember 5-tõl 8-ig tartó jubileumi program a hagyományok jegyében zajlik, de a tervezettnél szerényebb keretek között. A rendezvények túlnyomó többségét a szabad ég alatt tartják meg.
Nemcsak fényképekben, hanem filmen is megjelenítik az elmúlt hat évtizedet; Csubrilo Zoltán készít összefoglalót a korábbi évek eseményeibõl.
Dudás Károly, aki az utóbbi bõ négy évtizedben rendszeresen szervezõje és résztvevõje volt a Magyarkanizsai Írótábornak, a Magyar Szó honlapján (www.magyarszo.com) olvasható írásában jelezte, hogy az idén nem megy el a táborba, mert a tábort már egy új bizottság szervezi.

 

MTI - Kanizsa

 2012-09-04 07:21:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül