Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388552    
Honlapkeszites

Módosul a közösségi közlekedés tarifarendszere

Módosul a közösségi közlekedésben alkalmazott díjrendszer szeptember 1-jével, az emelt szintû szolgáltatások pótjegyárai az utazási távolsággal arányosan alakulnak, az autóbuszos felár bevezetése versenyképesebbé teszi a vasúti InterCity (IC), EuroCity (EC) járatokat, a jegyek esetében megszûnik, a bérleteknél azonban megmarad az 5 kilométeres övezetû helyközi tarifa.


 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklõdésére közölte: a közösségi közlekedés versenyképességének javítása érdekében a vasúti utazást támogató és a szolgáltatások színvonalához igazodó tarifarendszer kialakítására törekszenek.
Az átalakítás elsõ lépcsõjében az eddig egységes tarifarendszert - a személyszállítási törvénynek megfelelõen - országos, elõvárosi és regionális szolgáltatásokra bontott elemek váltják fel, döntõ részben változatlan díjtételekkel.
Az új felosztás a késõbbiekben lehetõséget nyit többszintû díjszabás alkalmazására az eltérõ minõségû és jellegû szolgáltatások igénybevételekor.
Az emeltszintû szolgáltatás nyújtó országos vonatjáratokon (IC, EC, EuroNight) fizetendõ pótjegy díja az utazási távolsággal arányosan, a menetjegyek övezeti besorolásához igazodva nõ. A kiegészítõ díj a 280 kilométernél rövidebb utazások esetében a jelenleg jellemzõ 400 forintos szint alatt marad. Így több vidéki megyeszékhely és a fõváros közötti utazás is olcsóbban tehetõ meg szeptembertõl az IC és EC járatokon, a minõségi vonatokat érdemes lesz rövidebb távú utazásokhoz is igénybe venni.
A kezdetben korlátozott körben bevezetendõ autóbuszos felár szintén a távolsági övezettel arányosan nõ, és olyan viszonylatokban kell megfizetni, ahol a sûrûn közlekedõ vasút magas szintû szolgáltatást biztosít, ezáltal az autóbuszok utasai számára valódi alternatíva.
Szeptembertõl a következõ útvonalakon közlekedõ buszjáratokon kell felárat fizetni: Budapest-M1 autópálya-Gyõr, Budapest-M1 autópálya-Szombathely, Budapest-M3 autópálya-Nyíregyháza, Budapest-M5 autópálya-Szeged.
A magasabb autóbuszos felár bevezetésével megszûnik a vasút versenyhátránya az emelt szintû szolgáltatások területén. A kedvezõbb áraknak köszönhetõen az utasok nagyobb arányban választhatják az IC és EC vonatokat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
A tarifarendszerek közötti feszültségek feloldása érdekében a jegyek esetében megszûnik az 5 kilométeres tarifa. A helyközi bérletek változatlanul kiválthatók a legalacsonyabb díjövezetre is, így a napi rendszerességgel kis távolságra utazók kiadásai nem nõnek.
A módosítások az elõzetes becslések szerint növelik a szolgáltatók bevételeit, ezzel kismértékben csökkennek a költségvetés terhei is. A bevezetett változtatások utasforgalomra gyakorolt hatásait a szaktárca legkorábban fél év múlva felméri, majd a tapasztalatok alapján megteszi az esetleg szükséges korrekciókat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklõdésére.

 

MTI - Kanizsa2012-08-26 10:07:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül