Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338194    
Honlapkeszites

Átadták a 86-os fõút felújított zalai szakaszát

Átadták a 86-os fõút összesen 27 kilométernyi felújított, 11,5 tonnás terhelésre alkalmassá tett zalai szakaszát. A csütörtökön, Rédicsen tartott ünnepélyes avatáson Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelõs államtitkára elmondta: a rendkívül leterhelt fõút Csorna és Mosonmagyaróvár közötti 33 kilométeres szakaszát pár hete adták át, Zalában 27 kilométernyi készült most el, de folytatódik a Vas megyei szakaszokon is a kivitelezés, illetve egyes helyeken az építkezés elõkészítése.
Reményét fejezte ki, hogy ha a jövõ évben bevezetik a használatarányos útdíjrendszert, elterelõdhet a forgalom a túlterhelt észak-déli közlekedési tengelyrõl, vagy legalábbis nem nõ tovább hatványozottan az ausztriai fizetõs utakat elkerülõ teherjármûvek száma.
Az államtitkár hozzátette: egy település életében nem csupán az újraaszfaltozást vagy burkolatmegerõsítést jelent egy felújítás, de javulnak az itt élõk életkörülményei is azzal, hogy járdaszigetek, útpadkák és buszöblözetek is épülnek. Elismerte, hogy elkerülõ utakra nagyobb szükség lenne, de az anyagi lehetõségek, a mûszaki kívánalmak és a lakossági igények között most erre volt lehetõség.
Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere az avatáson ugyanis azt mondta, hogy a Magyarország délnyugati szegletében élõk jobban örültek volna, ha a településeiket elkerülõ utak épülnek, de azért azt is fontos eredménynek tartják, hogy a felújításra sor kerülhetett. Az ország uniós csatlakozása óta ugyanis jelentõsen megnövekedett a teherforgalom a fõúton, de emiatt járdák és kerékpárutak kialakítására is szükség lenne - tette hozzá.
Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a 86-os fõút 38 kilométernyi zalai szakaszából 25 kilométer készült el a szlovén határtól Zalalövõ déli határáig, valamint a település északi végétõl a vasi megyehatárig tartó két kilométer. A hiányzó, zalalövõi elkerülõ szakasz elõkészítése már folyik, 2014-ben indul a kivitelezése, ami 2015-re fejezõdik be.
A most átadott zalai szakasz 3.458 millió forintba került, kivitelezõje a Colas Út Zrt. és a Colas Alterra Zrt. volt. A beruházás 85 százalékos uniós támogatással zajlott.
A kommunikációs igazgató az MTI kérdésére elmondta: a 86-os zalai szakaszán naponta átlagosan 3.600 jármû halad át, ennek mintegy 80 százaléka teherjármû.

 

MTI - Kanizsa2012-08-16 13:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül