Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047733    
Honlapkeszites

Kedden kezdõdik a Kaposfest

Világszínvonalú klasszikus kamarazenei koncertek mellett változatos kiegészítõ programok - cigányzenekari, gospel és könnyûzenei mûsorok -, valamint kiállítások is várják a III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest közönségét keddtõl.


Az évente 15 ezer helyszíni érdeklõdõt és világszerte 70-80 millió rádióhallgatót vonzó fesztivál 14 kamarazenei koncertjére alig egy hónap alatt elfogytak a bérletek. Olyan nemzetközi hírû mûvészek lépnek fel a Szivárvány Kultúrpalota színpadán, mint például Kocsis Zoltán, Ivry Gitlis, Kelemen Barnabás, Alina Ibragimova, Jonathan Cohen és Nicolas Altsteadt.
Néhányan már korábban is jártak a fesztiválon, olyan jól érezték magukat, hogy nagy hagyományú rangos fesztiválok helyett a Kaposfestet választották. "A programot a mûvészekre szabom. Kitalálom, milyen mûvek illenek hozzájuk. Nem vagyunk sztárcentrikusak, de az igazán legnagyobbakról van szó, akik azt várják, hogy ráérjenek ebben a periódusban. Megjegyzem, mindig hozok új, fiatal és feljövõ mûvészeket is" - mutatott rá korábban az MTI-nek Kokas Katalin, a fesztivál alapítója és mûvészeti vezetõje, példaként említve a csellista Devich Gergelyt.
A klasszikus zenei programot több jelentõs esemény is színesíti. Több kiállítás is nyílik egy idõben a fesztivál koncertjeivel. Köztük található az Esterházy mûkincsek eddig még sehol be nem mutatott anyaga, Juan Gyenes fotómûvész képei, valamint egy kortárs kiállítás. A Kortársak címû tárlat 22 alkotása közül 11 meghívott neves festõmûvész munkáiból, 11 pedig nyilvános pályázat útján bekerült alkotásokból áll.
A tárlat anyagát Sturcz János mûvészettörténész állította össze. "Minthogy a fesztiválom modern zenemûvek is elhangzanak, úgy véltem, a képeknek is korunkból valóknak kell lenniük. Nem valamiféle nagy központi témát jelenítünk meg, de olyan alkotásokat válogattam, amelyek a mai magyar festészetben fontosak" - fogalmazott Sturcz János.
A többi kiegészítõ program között megtalálhatók Réz András zenés filmklubjai és a napi koncertek elõtt látogatható zenemû-ismertetõk. A zenei programot kiegészíti Oláh Ernõ cigányzenekara, a Bolyki Soul&Gospel Kórus és a Holdviola koncertje.
Nemcsak a felnõtt bérletek voltak kelendõk, a 3500 forintos "fesztiválpárna" az ifjú publikumnak szól, ezzel a szabadon maradt helyekre lehet leülni mind a 14 koncerten.

 

MTI - Kanizsa2012-08-12 10:25:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül