Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400812    
Honlapkeszites

Mesterházy: tervezhetetlen a jövõ az önkormányzatok számára

A kaotikus törvényhozás és a folytatódó forráskivonások miatt tervezhetetlen a jövõ az önkormányzatok számára - jelentette ki a Magyar Szocialista Párt elnöke szombaton, a Zala megyei Surdon.


A település falunapjára érkezett Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány a választások elõtt azt ígérte, hogy újranyitja a kispostákat, a kisiskolákat és a vasútvonalakat, de "ebbõl semmi nem valósult meg". Az önkormányzatoknál folyamatos a forráskivonás, bár "ebben nekünk is részünk volt az elõzõ kormányzati ciklusban", de ez nem állt meg, s mára különösen a kistelepülések helyzete egyre nehezebbé vált.
A Fidesz annyira "kifacsarja az utolsó cseppeket is" az önkormányzatokból, hogy már a napi mûködés is veszélybe kerül. Emellett "a kaotikus törvényhozás tervezhetetlenné teszi az önkormányzatok számára a jövõt" - jelentette ki az MSZP elnöke.
A környékbeli polgármesterekkel folytatott találkozója kapcsán azt mondta: több településen probléma, hogy "a néha egymásnak ellentmondó törvényi szabályozások miatt" nem tudják, hogyan üzemelnek szeptembertõl vagy januártól.
A szocialista párt által meghirdetett Élhetõbb falu programmal szeretnék ezeket a problémákat megoldani úgy, hogy fenntartható finanszírozást, az önkormányzatiság helyreállítását és a gazdasági fellendülést is biztosítani lehessen számukra.
Mesterházy Attila azt mondta: az uniós források megszerzéséhez sokkal gyorsabb és egyszerûbb rendszert kell mûködtetni, a párt programjában szerepelni is fog, hogy nem pályázattal, hanem stratégia meghatározása után kormányzati döntéssel valósulhassanak meg a szükséges fejlesztések, például ha bölcsõdét, óvodát vagy szakrendelõt kell építeni. Csökkenteni kell az adminisztrációt, de egy olyan kormányzati alapra is szükség lenne, amely elkerülhetõvé teszi az önkormányzatok számára az elõfinanszírozás miatti hitelfelvételt.
Az MSZP elnöke a Kereszténydemokrata Néppárt szombati közleménye kapcsán - amely az olimpiai sikereket elért sportágak adókedvezménnyel történõ támogathatóságát javasolja -, kitért arra, hogy ezt a szocialisták már fél évvel ezelõtt felvetették. "Késõi a felismerés, de helyesnek tartjuk", és az MSZP a parlamenti idõszakban "szívesen együttmûködik a KDNP-vel", hogy a sportágak és az egyesületek támogatási köre szélesebb legyen.

 

MTI - Kanizsa2012-08-11 18:49:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül