Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408563    
Honlapkeszites

A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdõdött a szüret Európában

A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdõdött a szüret Európában. A hungarikumnak számító szõlõfajtából az országban egyedül ezen a borvidéken, a Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelnek jelentõs mennyiséget, amelynek felvásárlásával egyedül a badacsonyi Varga Pincészet készít bort 2001-óta, évente átlagosan 200 ezer palackot.


Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetõje hétfõn a Somogy megyei Ordacsehiben tartott sajtónyilvános szüretelésén elmondta: a korai érésû illatos szõlõ különlegessége, hogy az év elsõ európai boraként már szeptember elején forgalomba kerül. A magyar nemesítésû, kevesebb növényvédelmet igénylõ szõlõfajtából készül az egész északi félteke elsõ újbora - hangsúlyozta a borász.
A bor azért is kerülhet a szüret után már néhány héttel az asztalra, mert kíméletes szõlõfeldolgozással, hideg erjesztés és szûrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. Hozzátette: a friss szõlõ ízét megõrzõ bornak stabil piaca van a könnyû, gyümölcsös borokat kedvelõk körében.
Varga Bálint elmondta, ebbõl a fajtából a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1.200-1.300 mázsát vásárolnak fel a Balaton Agrár Zrt.-tõl. Az idén kifejezetten jó minõségû termésért az elõzõ évi kilónkénti 87 forintnál többet, 97 forintot fizetnek.
Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója az MTI-nek arról számolt be, hogy korábban közel 24 hektáron termesztettek Csabagyöngyét, de folyamatosan megújítják az elöregedett ültetvényeket.
Az új négyhektáros, három évvel ezelõtt telepített korszerû fém támrendszerû területrõl a korábbinál sokkal hatékonyabban, kombájn takarítja be a termést - mondta az elnök-vezérigazgató, bemutatva az említett területen folyó munkát. Emellett az is fontos szempont, hogy míg a régebbi telepítésû ültetvényeken 60 mázsa szõlõt szüreteltek le hektáronként, addig az új telepítésûeken már az idén 80 mázsa terméssel számolnak, ami a következõ években akár a 140 mázsát is elérheti - tette hozzá.

 

MTI - Kanizsa2012-08-06 15:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül