Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127334    
Honlapkeszites

Erdõk, mezõk, mocsarak világa

Kiváló mûvek szerepeltek Nagykanizsa szerbiai testvérvárosában a magyarkanizsai Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválon. Üröm az örömben: alkotók nélküli díjkiosztó – írja a Magyar Szó internetes oldala. 


Nagyon jók, kiemelkedõ az operatõri munka, kiváló a témaválasztás, de kevésbé sikeres a hangi oldal, ebben térnek el egymástól a profi és az amatõr alkotások – tömören így jellemezte dr. Kormos Ildikó filmrendezõ, a zsûri elnöke a magyarkanizsai Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál vasárnapi díjkiosztóján a két teljes napon át folyamatosan vetített filmeket.

Az egyetlen magyar nyelvû természetfilm-fesztiválra 31 alkotó 46 filmmel nevezett, 37 mû érkezett Magyarországról, 3 Romániából, 5 Szerbiából és 1 versenyen kívüli Franciaországból. Az összesen 15 órás versenyprogramban 25 professzionális és 21 amatõr természetfilmes versengett.

A vasárnapi interaktív értékelést követõen dr. Kormos Ildikó tolmácsolta a zsûri – tagjai: Kapitány Katalin szerkesztõ, Siflis Zoltán filmrendezõ és Tolnai Szabolcs filmrendezõ – döntését. Pénzszûkében pénzjutalom nélküli elismerésben részesült öt alkotó: Baranyi Norbert (HU) az Aszódi mesék címû filmjéért, Hajnal Péter (HU) a Budapest természeti értékei – a Rákos-patak mentén címû filmjéért, Karáth Imre (HU) a Természetvédelmi körképért, Bihari László és Papp Réka Kinga (HU) mindhárom filmjéért, valamint Bóta Dániel (HU) a Napról-napra könnyebb címû alkotásáért.

Mivel hét éven át Pusztaszeren rendezték meg a természetfilm-fesztivált, a pusztaszeri önkormányzat és alapítvány különdíját Tajti László adta át a tájvédelmi körzet nevében Lukács Attilának (SRB). Különdíjat kapott Bartha Ágnes – Kacsó Sándor (RO) Két keréken erdõvidéken filmje.

A kategóriadíjak sorában a legjobb amatõr rövidfilm Schaul Márton (HU) Egy nap a természetben címû filmje, a profi gyõztes Hajdu János (HU) Hermelin és Hurvínek alkotása. Az utómunkáért az amatõrök közül díjat kapott Borbély István (HU) a Merzse-mocsárért, a profik közül Berta Enikõ (HU) a Nagyvárosi madarakért. A szövegért díjat kapott Szabados Tamás és Rozsnyai Margit (HU) a forrás-sorozatért, valamint Sáfrány József (HU) az Õsz, kikerics, Görgény filmért. A leghosszabb film, Juhász Ágota Hegyi kaszálók – biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás címû mûve operatõr-díjat nyert, akárcsak Keresztúri Ferenc és Farkas Péter (HU) filmjei. A fõdíjat, a magyarkanizsai önkormányzat 1000 eurós pénzdíját Mosonyi Szabolcs (HU) érdemelte ki az Endemica Hungarica címû filmmel. (Film elõzetese itt.) A díjat Halász Mónika, a 27 500 lakosú vajdasági város  a magyarkanizsai községi tanács környezetvédelemmel megbízott tagja adta át Sáfrány Józsefnek, aki több alkotótársának továbbítja a díjakat.

Az alkotók nagy része ugyanis nem tudott jelen lenni a díjkiosztón. Szomorúan meg is jegyezte dr. Kormos Ildikó, hogy az elsõ olyan filmfesztivál ez, ahol nincsenek jelen az alkotók. Hogy miért? Egyikük levélben úgy fogalmazott, hogy benzin- és kenyérgondok miatt. Magyarán: ahogyan nem becsüljük eléggé természeti kincseinket, ugyanúgy nem becsüljük azokat sem, akik felfedezik, õrzik, megmutatják õket.

M.M./magyarszo.com

Endemica Hungarica


A Kárpát-medence a biológiai sokféleség szempontjából egyedülálló terület, a különbözõ földrajzi eredetû növény- és állatfajok találkozóhelye. Vándorlók érkeznek északról és délrõl, kóborlók keletrõl és nyugatról. A fajok sokasága között mégis rejtõznek olyanok, amelyek kizárólag itt élnek.
A film hazánk bennszülött és reliktum állatfajait és alfajait mutatja be.

DVCPRO HD 1080p, 35 perc, 2012

Narrátor: Szersén Gyula
Zeneszerzõ: Mátyás Attila Merkaba
Forgatókönyv: Bagladi Erika
Rendezõ-operatõr: Mosonyi Szabolcs


Mosonyi Szabolcs négy évig készítette filmjét. Az Endemica Hungarica (Magyar bennszülött) a Kárpát-medence legritkább állatait mutatja be. Bennszülött és reliktum – a korábbi földtörténeti korokból fennmaradt – állatfajokat és alfajokat, olyanokat, melyek a Földön máshol nem, csak a hazánkban élnek.
A film szereplõi többek között szivacsok (balatoni szivacs), halak (lápi póc), ízeltlábúak (mecseki õszitegzes, aggteleki vakbolharák, szemcsés vakászka, magyar tarsza), puhatestûek (fekete bödöncsiga), hüllõk (rákosi vipera) és emlõsök (csíkos szöcskeegér, északi pocok).

 2012-08-06 11:06:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül