Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766312    
Honlapkeszites

Nyilvános hattyúgyûrûzés a Balaton partján

Nyilvános hattyúgyûrûzést szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Balaton partján augusztus 8-án és 9-én.


A kétnapos Hattyú Road Show-n a civil szervezet szakemberei 11 helyszínen várják az érdeklõdõket, hogy bemutassák hazánk legnagyobb testû vízimadarának speciális jelölési technikáját, és meséljenek a Balaton emblematikus állatairól. Az érdeklõdõk izgalmas madárgyûrûzési akcióban vehetnek részt, mert a majdnem háromméteres szárnyfesztávú, erõs és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni - közölte az egyesület az MTI-vel.
Augusztus 8-án 10 órától Balatonfüreden, délután a révfülöpi, a badacsonyi és a keszthelyi hajóállomáson, 9-én 9 órától a keszthelyi, majd a balatonmáriafürdõi hajóállomáson, 11 órától a balatonfenyvesi strandon, déltõl a balatonlellei nagystrandon, délután a balatonföldvári Kvassai sétányon, a zamárdi szabadstrandon és a siófoki kikötõben gyûrûzik a madarakat. A programra nem szükséges elõzetesen bejelentkezni, a gyûrûzési helyszínek könnyen megközelíthetõek.
A gyûrûzés azért lényeges, mert ennek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsõvel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket, ez pedig nélkülözhetetlen a faj kóborlási szokásainak minél pontosabb megismeréséhez.
A lúdalakúak érdekes - a madarak többségétõl eltérõ - vedlési sajátossága a lohosodás, azaz a repülõtollak egyszerre történõ cseréje, Ilyenkor a madarak akár 6-8 hétre is röpképtelenné válnak, és nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken. Az MME ezért szervezi mindig augusztus elsõ felében a hattyúk gyûrûzését.
1993-tól mostanáig összesen 2017 példányt jelölt meg az egyesület színes gyûrûkkel, ebbõl a Balatonon és környékén 1125 példányt. A tavalyi rendezvényen 48 madárra került jelölõgyûrû, ugyanennyit sikerült befogás nélkül azonosítani, 6 madarat pedig visszafogni. A jelölt madarak itthon a Balatonon, a Ráckevei Dunán, valamint egy-egy madár Horvátországban, Szerbiában és Ukrajnában került meg a késõbbiekben.

 

MTI - Kanizsa

 2012-08-06 08:42:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül