Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795703    
Honlapkeszites

Légy ott a téren

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom Önt a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Funkcióbõvítõ Fejlesztése Belvárosi Akcióterületi Terv“ (NYDOP – 3.1.1./B – 2009-0004) címû projektzáró rendezvényre áll Cseresnyés Péter polgármester hivatalos meghívójában, amelyben az Erzsébet teret a városlakok is úgymond birtokukba vehetik. Csütörtökön kora este ugyanis a mûszaki átadás után ünnepélyesebb keretek közt is sorkerül a tér átadására. A tervezett program: 18.30 – 19.00 Köszöntõk, szalagátvágás, 19.00 órától Térátadás, zenés programok. Az elképzelések szerint ez csak az elsõ rendezvény, amely a kanizsaiakat a térre invitálja.

Nagykanizsán a fõtér 1898-ban – Erzsébet királyné tragikus halálának évében – kapta az Erzsébet tér nevet, amit a képviselõtestület 1900. november 10-én tartott közgyûlésén Erzsébet királyné térre módosított. 1945 után a Szabadság tér nevet kapta, majd az önkormányzat 1991. március 18-án kelt rendeletével visszanyerte az Erzsébet tér nevet. A városrehabilitációs projekt keretében került a mai térre Szécsi Antal szobrász alkotásának másolata, egy ruskicai márványból készült Erzsébet királyné szobor.


Erzsébet királyné emlékhelyei

Erzsébet a magyar történelem egyik jelentõs alakja. Mára újra felerõsödött a Sisi-kultusz, rengeteg „rajongója” van Erzsébetnek.
Számtalan közterület, intézmény, sok mûalkotás: regény, film és színdarab állít emléket alakjának.
Pesterzsébetet a királyné tiszteletére nevezték el, az akkor még Erzsébetfalva nevû telepet Suda János és társai 1870. június 14-én alapították meg, a névadáshoz a királyi család is hozzájárult.
Nevét viseli Budapest legmagasabb pontján, a János-hegyen álló kilátó is.
Az osztrák turizmus sokat köszönhet Erzsébetnek, egykori lakóhelyeit -Schönbrunn, Ischl, Gödöllõ és a korfui Achilleion - rengeteg turista keresi fel.
Magyarországon számos közterület, Budapesten és Komáromban híd is viseli a nevét. Elsõ magyarországi szobrát Stróbl Alajos készítette, a miskolci Népkertben állították fel 1899-ben. Ma ennek másolata áll a Népkertben, valamint az egykor Erzsébet kórházként ismert mai Semmelweis kórház parkjában is. Miskolcon ezenfelül nevét viseli az Erzsébet tér és az ide vezetõ, 2011-ben újraépült kis híd. A pozsonyi Kék templom, vagyis Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Lechner Ödön egyik legnagyszerûbb munkája, a magyar szecesszió egyik legszebb példája. A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették.
A makói Erzsébet árvaházat a királyné után nevezték el; alaprajza "E" betû formájú, így õrzi névadójának emlékét.

Kanizsa

 2012-07-17 08:43:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül