Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311904    
Honlapkeszites

D&B: egyre több cég dõl be Magyarországon

Már a hazai cégek több mint 4,1 százaléka szûnik meg fizetésképtelenség miatt, míg egy évvel korábban ez az arány 3,3 százalék volt - derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) nemzetközi cégminõsítõ elemzésébõl.


Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kiemelik: az arány még soha nem volt ilyen magas.
Az adatok szerint az idén a felszámolások száma 30 százalékkal emelkedett az elõzõ év elsõ félévéhez képest. A végelszámolások száma is csaknem duplája a tavalyi szintnek, azaz egyre többen döntenek cégük bezárása mellett.
A társas vállalkozások száma csaknem 2 százalékkal nõtt az elmúlt egy évben, így július elején meghaladta az 566 ezret. Annak ellenére, hogy egyre kevesebb új cég alakul és egyre több szûnik meg, a növekedés még mindig nem állt meg - mutat rá a cégminõsítõ. 2012 elsõ félévében azonban 4 százalékkal kevesebb új vállalkozást alapítottak, mint 2011 elsõ félévében.
Változatlanul az építõiparban a legnagyobb, 7,2 százalékos a bedõlések aránya. Szintén rossz helyzetben vannak a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátással foglalkozó vállalkozások, 6,5 százalékkal.
Az online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldásokat kínáló Bisnode csoport fizetési tapasztalat programjának adataiból kiderül, hogy 2012 elsõ félévében a számlák 54 százalékát határidõben, vagy maximum egy napos késéssel fizették ki a cégek, míg egy évvel korábban a kiállított számlák 52 százalékát egyenlítették ki határidõben. A tapasztalatok szerint ez azonban nem a fizetési fegyelem javulásának a jele, hanem annak, hogy egyre több cég kéri elõre a fizetést partnereitõl.
Az elmúlt hat hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 21 napot, az átlagos fizetési határidõ pedig a 28 napot, azaz ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 49 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.
A D&B várakozásai szerint középtávon csökkenni fog a mûködõ cégek száma Magyarországon. Szakemberek szerint ez önmagában nem jelent gondot, mivel így is magas a lakossághoz viszonyítva a cégek aránya. A cégminõsítõ szerint az azonban fontos, hogy a vállalkozások az üzletkötés elõtt megvizsgálják megrendelõik pénzügyi helyzetét, megbízhatóságát. Emellett érdemes a meglévõ, stabil megrendelõk fizetõképességét is nyomon követni, mert a jelenlegi gazdasági környezetben a megbízhatónak hitt partnerek is bajba kerülhetnek.

 

MTI - Kanizsa2012-07-13 23:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül