Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396199    
Honlapkeszites

Kékszalag - 474 hajó teljesítette a távot

Szombat délelõtt 9 óráig - nem hivatalos adatok szerint - 474 hajó teljesítette az idei, 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülõ vitorlásverseny távját, és mintegy száz hajó adta fel a viadalt - tudatták a szervezõk az MTI-vel.

Az összegzés szerint az eseményen általában gyenge szél fújt, ám zivatarok és fülledt meleg tették próbára a résztvevõket. A helyi zivatarokból nem alakult ki erõsebb szél, így az indulók nagy része technikai probléma nélkül vészelte át a versenyt, amelyen megdõlt a Kékszalag 57 éves rekordja. A gyõztes a Fifty-Fifty nevû, Józsa Márton kormányozta vitorlás lett, 10 óra 34 perc 15 másodperces idõvel, amely több mint öt perccel jobb, mint a Nemere II. cirkáló 1955-ben felállított csúcsideje.


A nagydíj csütörtöki rajtjára csaknem 600 egység sorakozott fel. A rekkenõ hõségben kezdõdõ verseny nyitónapjának reggelén derült ki, hogy a két évvel ezelõtt gyõztes német Roland Gäblert éjszakai szívpanaszai miatt kórházba kellett szállítani, így hajója a NaturAqua végül hiányzott a startvonalról. Ott volt ugyanakkor a tízszeres Kékszalag-gyõztes Litkey Farkas a Budapest Bank nevû katamaránjával és egy magyar fejlesztésû hajó, a kétárbocos Fifty-Fifty. Ez utóbbi katamaránnal a Keszthelyi-öblöt elhagyva élre állt Józsa Márton és csapata. A hajó a megélénkülõ szélben egyre gyorsabb lett, átvette a vezetést, a Tihanyi-szorosig növelte elõnyét, végül rekordidõ alatt ért célba.
Litkeyéknek - technikai hiba, törés miatt - mintegy másfél kilométerrel a cél elõtt fel kellett adniuk a küzdelmet, így Petrányi Zoltán lett a második (11:01:28 ó) a brands.hu elnevezésû, szintén kéttestû vitorlással, míg harmadikként Rauschenberger Miklós legénysége teljesítette a távot (11:28:12 ó) a Szentkirályi Principessa nevû liberával.

 

MTI - Kanizsa2012-07-07 11:20:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül