Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127545    
Honlapkeszites

IX. Országos Vasutas Népmûvészeti Kiállítás a VOKE-ban (frissítve)

Kilencedik alkalommal rendezték meg az Országos Vasutas Népmûvészeti Kiállítást a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban, mely egyben a rendezvény szervezõje is volt. Az eseményre az ország szinte minden pontjáról érkeztek, a rendezvényen hét város közel negyven kiállítója vett részt, akiknek pályamunkáit szakmai zsûri értékelte és díjazta.

A vendégeket Kámánné Szép Terézia intézményvezetõ, a rendezvény háziasszonya fogadta. Elmondta, nagy öröm számukra, hogy az ország minden pontjáról érkeztek amatõr kiállítók és vendégkiállítókén részt vesznek a Muravidéki Hímzõ Szakkörök, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Mûvelõdési Intézet.


A város nevében Bagarus Ágnes, a Mûvelõdési és Sport Osztály vezetõje köszöntötte az érdeklõdõket, aki megköszönte a szervezõknek és az alkotóknak, hogy a maradandóság megõrzésében és a kultúra közvetítésében ekkora szerepet vállaltak.
– Nagykanizsán hagyománya van a népmûvészeti értékek õrzésének. Az Országos Vasutas Népmûvészeti Kiállítás elõször 1984-ben került megrendezésre – kezdte megnyitó beszédét Kardos Ilona, a Vasutas Országos Közmûvelõdési és Szabadidõ Egyesület ügyvezetõ elnöke.
Ezt követõen adta át a zsûri a díjakat, melynek tagjai Prokné Tirner Gyöngyi, a Gébárti Kézmûvesek Házának szakmai vezetõje, Száraz Csilla muzeológus és Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese voltak. A versenykiírásra alkotók és alkotó közösségek egyaránt jelentkezhettek hímzés, csipkeverés-horgolás, fafaragás és szakkör különdíj kategóriákban. Nevezések érkeztek Debrecenbõl, Székesfehérvárról, Dunakeszirõl, Tapolcáról, Budapestrõl, Nagykanizsáról és Nyíregyházáról. A népmûvészeti, a magyarság népi kultúrájához kapcsolódó tárgyak értékelésénél esztétikai szempontokat és a hagyományokhoz való kapcsolódást vették figyelembe.
A kulturális mûsorban közremûködött Ritecz Rita mesemondó, a Patkó Banda népzenei együttes, a Dél-Zala Táncegyüttes és a Pántlika Néptánccsoportja. A kiállítás augusztus 3-ig tekinthetõ meg.

V.M.

További képek a galériában.

A díjazottak:

Fafaragás kategória:
I. Gombos Gyula (Nagykanizsa)
II. Domaföldi Tibor (Nagykanizsa)


Szakkör Különdíj kategória:
I. Albaregia Hímzõ Szakkör (Székesfehérvár)
II. Kabai Kézimunka Szakkör (Debrecen)
III. Tiszta Forrás Hímzõ Kör (Debrecen)


Csipkeverés-horgolás kategória:
I. Kiss Mihályné (Debrecen)
II. Kluptáné Hurták Anna (Nyíregyháza)
II. Tatárné Gyana Ilona (Nyíregyháza)
III. Mészáros Lászlóné (Nagykanizsa)
III. Miskolczi Dimitranka (Debrecen)


Hímzés kategória:
I. Párniczky Józsefné (Székesfehérvár)
II. Gál Júlia (Székesfehérvár)
III. Guzner Gyuláné (Székesfehérvár)
III. Pásztor Lászlóné (Debrecen)2012-07-03 14:16:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül