Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358533    
Honlapkeszites

A nyár végére 50 centiméterre csökkenhet a Balaton vízszintje

A nyár végére 50-55 centiméterre csökken a Balaton átlagos vízszintje - hangzott el a tihanyi limnológiai intézetben tegnap tartott tudományos konferencián.A Balaton mostani átlagos vízszintje 74 centiméter, ami alatta van az ilyenkor szokásos minimális szabályozási sávnak - mondta Kravinszkaja Gabriella, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetõje a Balaton vízháztartásáról szóló elõadásában.
Hozzátette: mindez nem tragikus, de nyár eleje van, a kipárolgás pedig még most kezdõdik. Ez átlagosan éves szinten 90 centiméterrel - ezen belül a nyári idõszakban 40-60 centiméterrel - csökkentheti a tó vízszintjét.
Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. tudományos fõmunkatársa arról beszélt: az EULEAKS globális éghajlati modellnek a Balaton térségére adaptált éghajlati forgatókönyvbõl az derül ki, hogy a következõ 10-20 évben éves szinten enyhe csapadéknövekedés várható, ezért a tó vízkészlete és vízszintje kis mértékben nõ.
Ezt követõen viszont 2030-2060 között az 1970-2000-es bázisidõszakhoz képest jelentõs csökkenés következik. A 2050 utáni idõszakban pedig a Balaton az elõrejelzések szerint lefolyástalanná válik, a tó vízkészlete és felülete csökken. Így a tó jelenlegi szintû üdülõjellege nem tartható fenn a század második harmadától.
Ezért Varga György véleménye szerint a jelenlegi tószabályozási módszereken változtatni kell, a szabályozásnak és az alkalmazkodásnak a kombinációját kell alkalmazni.
A szakember elõrejelzése szerint a mostani nyári idényben jelentõs vízszint-csökkenés várható, s augusztus-szeptemberre 50-55 centiméterre csökken a Balaton vízszintje, ami azért magasabb a 2003. október végén mért 23 centiméternél - tette hozzá.
Kóbor István, a vízügyi igazgatóság laborvezetõje a Balaton vízminõségérõl azt mondta: ez emberi kategória, ami a vízhasználattól függ. Más lehet például, ha hajózásról és más ha üdülésrõl van szó. A tó jelenlegi vízminõségi problémái kizárólag emberi tevékenységre vezethetõk vissza - jelentette ki a laborvezetõ.

 

MTI - Kanizsa2012-07-03 05:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül