Ma 2019. 8 23.
Bence, Róza, Szidónia napja van.
Látogatók száma : 42584089    
Honlapkeszites

A kormány döntött a mindennapos testnevelés bevezetésérõl

A kormány döntött arról, hogy az iskolákban idén szeptembertõl bevezetik a mindennapos testnevelést, ettõl a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának jelentõs javulását várja.


A tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétõl az elsõ, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenõ rendszerben a többi évfolyamon is - áll az Emberi Erõforrások Minisztériumának keddi közleményében.
A kerettantervek az alsó tagozaton a tananyag alapjául a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) számos országban kötelezõen bevezetett gyermek-atlétikai programját használják fel, melyek gyakorlati bevezetésére a kormány támogatásával már idén nyáron pedagógus-továbbképzések indulnak. A mindennapos testnevelés bevezetéséhez ugyanis megfelelõ számú tornateremre, illetve pedagógusra van szükség. A tornatermek építését, felújítását, a testnevelõ tanárok képzését, átképzését az Új Széchenyi Terv finanszírozza.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es nemzetközi kutatása szerint a - 11, 13 és 15 éves - magyar fiatalok leginkább mozgásszegény életmódjukkal, tévéimádatukkal és testképzavaraikkal tûntek ki a felmérésben részt vevõ 35 ország, illetve régiójában élõ kortársaik közül.
"A kormány kiemelt fontosságot tulajdonít a mindennapos testnevelés bevezetésének, amely ma a már a jövõ nemzedékért felelõsséget érzõk számára nem lehetõség, hanem sürgetõ kötelesség. Célunk, hogy a lehetõ legrövidebb idõn belül minden magyar iskolás hetente legalább öt alkalommal a testnevelés órákon sportoljon, felfedezze a mozgás örömét, s egészséges felnõtté váljon." - áll a közleményben.
Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az IAAF projektfelelõse két éve tartott egy továbbképzést Magyarországon, ahol 12 edzõ szerezte meg a kölyökatlétikai program oktatásához a licencet. Ekkor jött az ötlet, hogy ezt a programot érdemes lenne minél szélesebb körben bevezetni.
"Mi ismertük az IAAF-nek ezt a programját, s elküldtük a különbözõ fórumoknak a komplett anyagot, hogy felhívjuk rá a figyelmet" - mondta Gyulai Miklós, aki hozzátette: a MASZ a Semmelweis Egyetemmel együtt végzi majd a testnevelõ tanárok felkészítését.
"Az atlétika, mint alapsportág, végre elfoglalhatja méltó helyét. Ugyanakkor versenysportként ezúttal másodlagos a szerepe, a mindennapos testnevelés bevezetésébõl az egész magyar sport profitálhat. Abból a generációból, amely idén õsszel vagy jövõre kezdi majd az iskolát, 10-15 év múlva biztosan nagyobb számban kerülnek ki olyanok, akik fel tudják venni a versenyt a világ legjobbjaival."

 

MTI - Kanizsa

 


 2012-06-27 06:42:00


További hírek:


SPORT ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül