Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357222    
Honlapkeszites

Egy hajótörés porcelánjai a zalakarosi fürdõben

Eddig egyedülálló "házasításként" a zalakarosi fürdõben nyílt meg a Zelnik István magángyûjteményébõl válogatott Ca Mau - Egy hajótörés porcelánjai címû kiállítás, amelynek Budapest után a zalai a második és egyben utolsó magyarországi állomása. 


 A szombati megnyitón Novák Ferenc, a város polgármestere úgy fogalmazott, hogy 27 millió látogatójával Zalakaros már rákerült a fürdõvárosok térképére, de a település eddigi legjelentõsebb kiállítása révén szeretnének a kultúra térképére is felkerülni.
Az 1723 és 1735 között Dél-Vietnámban elsüllyedt hajó rakománya csaknem 300 év után került a felszínre, s ebbõl a kollekcióból érkezett több száz darab Zalakarosra, Zelnik István jóvoltából. A polgármester mindezt azzal vonta párhuzamba, hogy a porcelántárgyak elkészültekor Zalakaros már túl volt a törökök dúlásán, s harmadszor néptelenedett el, de 51 házhellyel akkor indult el a fejlõdése.
Burján Richárd, a tárlatnak otthont adó Gránit Gyógyfürdõ vezérigazgatója ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy hiánypótló kiállítás a kínai porcelánok bemutatója, bár kétségkívül sajátos a helyszín mindehhez. Ilyen környezetben hasonlóval még nem próbálkoztak, de reményét fejezte ki, hogy a fürdõ és a kiállítás kölcsönös lehetõséget kínál a látogatóknak.
Kuszinger Róbert, a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum fõigazgatója arra utalt, hogy a magángyûjtemény tulajdonosának a birtokában lévõ több tízezer mûtárgy - többségében arany- és ezüstkincsek - nyilvános bemutatása alig öt éve indult el, s az elsõ utazó kiállítás a hullámsírból felhozott kínai porcelánok tárlata. Utalt rá: a gyógyfürdõ vezetõjével történt véletlen találkozásnak köszönhetõ, hogy a kiállítás második állomása Budapest után éppen Zalakaros lett, ahol szeptember közepéig lehet megtekinteni a több száz darabos kollekciót.
Azt már a kiállítás kurátora, Renner Zsuzsanna idézte fel, hogy a 18. században elsüllyedt kínai dzsunkáról származó kínai porcelánok Batáviába, a mai Dzsakartába tartottak, amikor a hajó fedélzetén tûz ütött ki, majd elsüllyedt. Mintegy 130 ezer darabból álló rakománya 1998-ig háborítatlanul hevert 36 méter mélyen. A felszínre hozott tárgyak jó része vietnámi múzeumokba került, a többit európai aukciós házak értékesítették, Zelnik István pedig mára a legteljesebb és legnagyobb magánkollekcióval rendelkezik belõle.
A páratlan gyûjtemény darabjai nemcsak a tárlókban láthatók, hanem egy imitált tengeri ásatás "helyszínén", valamint a falra és az esetleg megkopott felületû porcelánokra vetített mintákkal kiegészítve. Az európai megrendelésre készült tárgyak is megtekinthetõk, többek között söröskorsók, kakaós- és kávéscsészék, tányérok, de ember- és állatfigurás szobrok is szerepelnek a bemutatón.
Zalakaros után a tervek szerint nemzetközi útra indul a tárlat, várhatóan Krakkóban, Zágrábban, Monacóban, Párizsban és Dubajban is bemutatkozik a Ca Mau tárgyak kollekciója.

 

MTI - Kanizsa2012-06-23 18:39:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül