Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414901    
Honlapkeszites

Fogyatékkal Élõk Napközi Otthonának mindennapjairól

A 2005 januárjában átalakult a nagykanizsai Fogyatékkal Élõk Integrált Intézménye négy különbözõ területet fog össze, a fogyatékos személyek otthonát, a nappali ellátást, az átmeneti elhelyezést és a támogató szolgálatot. Ezen területek mûködésének köszönhetõen az ellátottak teljesebb életet élhetnek, megakadályozzák elszigetelõdésüket és segítenek a mindennapi feladatai megoldásában.


A támogató szolgálatról már olvashattak lapunkban, most a Fogyatékkal Élõk Napközi Otthonát mutatjuk be bõvebben, melyrõl Kiss Esztert, a napközi otthon vezetõjét kérdeztük.


– A napközi otthon milyen szolgáltatásokat nyújt?
– A nappali ellátás a munkavégzés helyett napi rendszerességgel van jelen a fogyatékos személyek életében. A sérült emberek számára különbözõ foglalkozásokat tartunk, melyeket meghatározott készségeikhez, képességeikhez igazítunk. Ezek révén elsajátíthatnak különbözõ, a mindennapok során is hasznos ismereteket. Sokrétû szolgáltatást nyújtunk a gyermekek és fiatalok számára, mellyel célunk, hogy a fogyatékkal élõ személyek életminõségét javítsuk, társadalmi integrációjukat elõsegítsük. Szabadidõs programokat szervezünk számukra, illetve segítünk nekik a hivatalos ügyeik intézésében. Életvitelre vonatkozó, életvezetést és a környezettel való kapcsolattartást segítõ tanácsadást biztosítunk. Egyéni és csoportos foglakkozásokon keresztül speciális fejlesztést nyújtunk, továbbá térítés és gondozási díj ellenében állandó felügyeletet és napi háromszori étkezést biztosítunk.

– Milyen szabadidõs programokat és csoportos foglalkozásokat biztosítanak az ellátottaknak?
– A foglalkozásokat leginkább délelõtt tartjuk. Kis mûsorokkal, saját készítésû ajándékokkal készülünk a különbözõ alkalmakra. Nemrég anyák napja alkalmából hívtuk meg a szülõket intézményünkbe. Napközben gyöngyöt fûznek, kártyáznak, társasjátékoznak, kirakóznak. Továbbá arra is van lehetõségünk, hogy átmenjünk a bentlakásos részlegbe és igénybe vegyük a mozgásfejlesztõ szobát, a zeneszobát és egy speciális helyiséget, amely a relaxációt, a kikapcsolódást és a pihenést szolgálja. Nagyon fontos, hogy a mi ellátottaink szorosabb kapcsolatot építsenek ki a bentlakásos intézmény ellátottaival. Ezeken kívül gyakran szervezünk különbözõ kirándulásokat, melyek nagy élményt jelentenek nekik. Tavaly például voltunk a Parlamentben és a Csodák Palotáját is megnéztük. Legutóbb, június 2-án Zalaegerszegen léptünk fel az Esélyt a mindennapoknak címû rendezvényen (képünkön). A Szivárvány tánccsoporttal adtunk elõ egy táncos produkciót. A színes programokkal tarkított esemény – mely a figyelemfelkeltõ futással vette kezdetét - célja, hogy ledöntsék a fogyatékkal élõk és az ép emberek közt emelt falakat, illetve elõsegítsék az integrációjukat.

– Sokszor veszünk részt ilyen rendezvényeken, mindig nagyon örülök, ha én is a csoporttal tarthatok, mert az elejétõl a végéig nagyon jól érzem magam – kapcsolódott be a beszélgetésbe Krisztián Zsolt, a napközi otthon ellátottja.

– Mindig találkozunk ismerõsökkel és látunk ismerõs arcokat – vette át a szót Gyurik Katalin, aki szintén a napközi otthon ellátottja. – Nagyon szeretek táncolni. Most léptem fel másodszor, ennek ellenére nem izgultam. Nagyon szép helyen voltunk, most voltam elõször Zalaegerszegen. Itt az intézményben is jól érzem magam, már barátnõim is vannak.

– Többször voltunk már a Csónakázó-tónál, a Miklósfai arborétumba egy fõzés erejéig. Most is egy közös kirándulásra készülünk Pötrétére, ahova egy szülõ hívott meg bennünket – folytatta Kiss Eszter.

– Kik igényelhetik a szolgáltatásokat?
– A harmadik életévüket betöltött, családban élõ, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló értelmileg sérült, illetve autista személyek részére biztosítunk lehetõséget.

Mi a Napközi Otthon célja?
–  A legfontosabb célunk az, hogy ellátottaink számára, lehetõséget nyújtsunk a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatok kialakítására. A Fogyatékkal Élõk Napközi Otthonában várunk sok szeretettel minden családban élõ gyermeket és fiatalt, aki közösségbe szeret járni napi rendszerességgel vagy alkalomszerûen. Szolgáltatásunk a 06 93/313-998-as telefonszámon érhetõ el, illetve az Ûrhajós út. 6. szám alatt a Fogyatékkal Élõk Integrált Intézményben.
V.M.2012-06-20 08:31:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül