Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047828    
Honlapkeszites

Horvát-magyar hagyományõrzõ rendezvénysorozat Zalában és Muravidéken

Színvonalas turisztikai és egyben hagyományõrzõ rendezvénysorozat valósult meg a Culturevive II. címû, Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttmûködési Program keretében - hangzott el a projektzáró sajtótájékoztatón hétfõn Zalaegerszegen.


A június végén befejezõdõ Culturevive címû program (az elnevezés a culture-kultúra, és a revive-újraéleszt szavakból tevõdik össze) célja a kulturális hagyományok megõrzése és fejlesztése volt. Ennek jegyében rendeztek egy esztendõn át közös horvát és magyar programokat Zalaegerszegen, valamint a horvátországi Kapronca városában és Csáktornyán - emelte ki Dala Hajnalka, a projekt munkatársa.
Hozzátette: a Culturevive II. címû projekt az elsõ (Culturevive I.) programsorozat során szerzett tapasztalatokra épült, ugyanakkor "kézmûves szempontból megerõsítették", a hagyományos nagyrendezvényeket pedig új elemekkel bõvítették. Az együttmûködés jellemzõ példája, hogy Csáktornyán a hagyományos horvát karácsonyi vásáron a magyar partner betlehemi kiállítást mutatott be a Zala megyei gyûjteménybõl.
A mesterségbemutatók, kézmûvesfoglalkozások mellett arra is volt mód és lehetõség, hogy szeminárium keretében a kézmûvesek kölcsönösen továbbképezzék egymást. A horvát és magyar mesterek képzése pünkösd hosszú hétvégéjén zajlott Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján. A zalaiak a fazekasság alapjait, az agyagból égetett körtemuzsika készítését, gyékényszövést, szalmafonást, kópickötést, a kenderkötélbõl és szíjból font karikásostor készítését tanították, míg a horvátok a gyékénytáska Zalában ismeretlen új szövési technikáját mutatták meg.
Az együttmûködés folytatásáról az MTI érdeklõdésére Dala Hajnalka azt mondta, hogy Culturevive III. címû programra már benyújtottak egy újabb pályázatot, döntés októberben várható. Szólt arról is, hogy tervek szerint az idegenforgalmi projekt keretében újabb kézmûvesmûhelyeket mutatnak be, a programban negyedik konzorciumi partnerként részt vesz a Keresztury Dezsõ ÁMK. Kézmûvesek Háza is.
Culturevive II. címû, közel 96 ezer eurós programsorozat mintegy 80 ezer euró uniós és további 9 ezer euró állami támogatással valósult meg. A projekt vezetõ partnere a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület, a horvát partnerek pedig Kapronca Város Idegenforgalmi Közössége és a Muraközi Kezek Egyesülete.

 

MTI - Kanizsa2012-06-18 14:32:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül