Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350718    
Honlapkeszites

Rekordbevételt ért el tavaly a Baki Agrocentrum Kft.

Rekordösszegû, 9,3 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly Zala megye legnagyobb agrár cége, a Baki Agrocentrum Kft. - mondta el a társaság ügyvezetõ igazgatója az MTI-nek.
 


Balogh Rudolf kifejtette: a 2010-es 8,5 milliárd forintos árbevételt jelentõsen tudták növelni az elmúlt évben, köszönhetõen annak, hogy mintegy 100 ezer tonna terményt szállítottak Olaszországba, Szlovéniába, Ausztriába és a fõbb tengeri kikötõkbe. A múlt évben ugyanis jól alakultak, viszonylag stabilak voltak a terményárak, így a kukorica és a gabonafélék, valamint az olajos magvak, vagyis a repce és a napraforgó értékesítési ára is.
A korábban 18-20 embert foglalkoztató, legnagyobb részt agrárkereskedelmi tevékenységgel, valamint integrátori szerepben szaktanácsadással és kisebb részben termeléssel is foglalkozó cégnél ma már csaknem harmincan dolgoznak. A három-négy éves szervezetmegújítási folyamat részeként több fiatalt vettek fel, vállalatirányítási rendszert vezettek be, illetve erõsítették a szaktanácsadói tevékenységet.
Az ügyvezetõ elmondta: 2011-ben a magasabb piaci áraknak köszönhetõen a cég eredménye is növekedett, de ez nem tartható folyamat, mert az agrárkereskedelemben a hazai és nemzetközi konkurencia erõsödésével egyre jelentõsebb a verseny, csökken a jövedelmezõség. Az elmúlt három év nyereségátlagának csak a felét tervezték idén, miután kisebb árbevétellel is számolnak, de a várt alacsonyabb nyereségszint még mindig elfogadható fedezetet jelent a fejlesztésekhez.
Az idén 300-400 millió forintos beruházást tervezett a Baki Agrocentrum, jelentõs részben gépek vásárlására fordítják ezt az összeget. A napokban érkeztek meg a 260 millió forint értékben vásárolt termelõeszközök, amelyek a rendszeres és gyakori bemutatók, illetve kísérleti termelések számára elengedhetetlenek. Jövõre mûtrágya- és terményraktár építését tervezik.
Balogh Rudolf szerint az idei kilátások az agrárágazatban kedvezõtlenebbek a tavalyinál. A termelésben még mindig érzõdik a múlt évi aszály hatása, ami miatt csökkennek a termésátlagok, de nagyjából 10 százalékot visszaesett a termények értékesítési ára is.
Az üzemanyagok árának emelkedése, a nagyon alacsony fizetések, az áfa-emelés, továbbá a vegyszerek és vetõmagok árának növekedése ugyancsak kedvezõtlenül hat az ágazatra. Szigorodott a bankok hitelezési gyakorlata, és a fordított áfa-fizetés miatt a termelõk csak 75 nap késéssel fogják megkapni a forgalmi adó összegét - sorolta.
Hozzátette, mindezek miatt a tavalyi csúcs árbevételt nem érik el, 8,5-9 milliárd forint közötti forgalomra számítanak. A cég kapcsolt vállalkozásai - csirketenyésztõ üzletága és a mintegy 3.000 hektáros gazdálkodási terület - révén azonban várakozásaik szerint elérheti a 10 milliárd forintot a zalai agrár cégcsoport árbevétele.

 

MTI - Kanizsa2012-06-17 08:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül