Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399575    
Honlapkeszites

MOSZ: munkavállaló ellenes az új Munka törvénykönyvének bevezetése

Munkavállaló ellenes a július elsejétõl hatályos új Munka törvénykönyve (Mt.) - jelentette ki Nagy Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) alelnöke tegnap Zalaegerszegen.

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete a Volán cégcsoportot érintõ aktuális kérdésekrõl tartott fórumot a zalai megyeszékhelyen.
A MOSZ alelnöke elmondta; a megszorítások miatt, amelyeket a kormány kénytelen a továbbiakban is végrehajtani, a MOSZ-nak fontos szerepe lesz a helyi bértárgyalásokon. A munkavállalók többsége az elmúlt egy-két évben reálbér-veszteséget szenvedett el, ezért a munkástanácsok szövetségének komoly törekvése a bérek korrigálása.


Hozzátette: háttérbe szorultak az elmúlt idõkben hangoztatott "uniós béreket követelünk" szlogenek, most inkább arra kell törekedni, hogy egyetlen munkavállalónak se csökkenjen a reálbére.
Beszélt arról is, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetsége útmutatót dolgozott ki, amelyben a szakszervezeti jogok gyakorlásához nyújtanak segítséget a tagszervezeteknek. Fontosnak tartják a szakszervezetek és az üzemi tanácsok közötti munkamegosztást is, ugyanis az új Munka törvénykönyve több jogosítványt az üzemi tanácsok jogkörébe utal át.
Nagy Imre kiemelte, a munkástanácsok szövetsége részt vesz a "Jogpont+" hálózat kiépítésében is, amely ingyenes jogi segítséget nyújt a munkavállalóknak és mindazoknak, akiknek akár családjogi, vagy éppen az induló vállalkozásukkal kapcsolatos problémáik vannak.
Horváth László, a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) elnöke közölte: "a Volán-társaságok bénultsági, jövõkép nélküli helyzetben vannak". A tervezett régiós átszervezés egyaránt érinti a társaság 19 ezer munkavállalóját és az utasokat.
Az érdekvédõk információi szerint Nyugat-Dunántúlon hat különbözõ kultúrájú, eltérõ anyagi kondíciókkal rendelkezõ volános cég összevonását tervezik, ami számos kérdést vet fel. Minden cégnél más-más bérrendszer mûködik, de nehéz összehangolni az informatikai rendszereket is - fejtette ki a ZVDDSZ elnöke.
A szakszervezet álláspontja szerint a megyére épülõ Volán-társaság gazdálkodása áttekinthetõ, de a nagyobb szervezetnél ez komoly aggályokat vet fel és sérülhetnek a helyi érdekek is.
Horváth László ugyanakkor kijelentette: ha az átszervezéstõl jobb minõségû lesz a közösségi közlekedés, nem gátolják a folyamatot, a törvényhozókkal érdemi párbeszédet folytatva készek részt venni a közös munkában.

 

MTI - Kanizsa

 2012-06-16 11:31:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül