Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314979    
Honlapkeszites

Göndör István: Az új adókról és törvényekrõl

Új átverés, új adók, új törvények címmel tartott sajtótájékoztatót Göndör István országgyûlési képviselõ, aki szólt a pénzügyi tranzakciós illetékrõl, a biztosítási adóról, nyugdíj törvényekrõl és a közúthálózat fejlesztésérõl.

- Ismét megjelent két újabb adó, az egyik a pénzügyi tranzakciós illeték a másik pedig a biztosítási adó – kezdte sajtótájékoztatóját az országgyûlési képviselõ. Hozzátette, elõbbi elnevezésével is probléma van, hiszen az egy tipikusan forgalmi adó jellegû, mindenre kiterjedõ, többek között készpénzátutalásra is vonatkozó forma. Ebbõl a kormány mintegy 130 milliárd forint bevételt remél. Európában is hasonló megoldásokat szeretnének, azonban az úgynevezett Tobin adó a részvényekre, a kötvényekre és a bankközi forgalmakra vonatkozik. Így a ”spekulatív” tõkemozgást adóztatná meg, nem pedig a lakosság pénzforgalmát. Ennek következménye lehet, hogy az átutalást kikerülik az emberek.


A biztosítási adó, melynél a kötelezõ gépjármû biztosításra 30, a casco biztosításokra 15, a vagyon- és baleseti biztosításokra 10 százalék adót vetnek ki. Ennek az lehet az eredménye, hogy a verseny következtében, a kisebb biztosítók eltûnnek, a nagyok közti versengés pedig arról fog szólni, ki tud kevesebb terhet áthárítani. Továbbá visszaszorulhat a biztosítást kötõk száma.
A nyugdíjtörvények módosítása tekintetében elmondta, még mindig nincs teljesen rendben a fölszámolt magánnyugdíjpénztár utáni rendszer, próbálnak újabb szálakat elvarrni. Ami biztos, hogy elkezdõdik egy elõzetes regisztráció, így 2013-tól évente mindenki kap egy értesítést arról, hogy 5 éves ciklusonként éppen mennyi a szolgálati ideje.
A közúthálózat fejlesztésének 15-30 éves távlatú programja kormány hatáskörébe került, és joga van változtatni a sorrendeken. Azt szeretnénk elérni, hogy az országgyûlés hagyja jóvá a módosítást, hiszen a kormány szerepe a végrehajtás. Az önkormányzatoknak pedig adtak egy feladatot, gyalogátkelõk kerékpárutak és egyebek tárgykörben, a vasúti átjárók biztonságos létrehozását. Ezt a városnak megoldani szinte lehetetlen.
V.M.2012-06-15 11:09:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül