Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795680    
Honlapkeszites

Múzeumok Éjszakája programjai

Sajtótájékoztatón ismertették a Thúry György Múzeumban június 16-án megrendezésre kerülõ Múzeumok Éjszakája rendezvény XIX.-XX. század fordulójának polgári életmódját megidézõ programjait.

- Programjaink az egész családnak szólnak, így kifejezetten családias, kellemes nyári estét tervezünk – kezdte Száraz Csilla a múzeum igazgatója. A programok 17 órától kezdõdnek a kincskeresõ kalandtúrával a múzeumépület udvarán. A 3-4 fõs csapatok az állandó és idõszaki kiállítás egyes termeiben kapnak ügyességi, logikai, nyelvi, játékos feladatokat. Ezen kívül kézmûves foglakozásokkal várják a gyerekeket. Készíthetnek papírlegyezõket századfordulós minták alapján, babákat öltöztethetnek a századfordulós trendek szerint, ékszereket és papírrózsákat gyárthatnak.


A legkisebbeknek egy Vurstli sarokkal készülnek, ahol a népi gyermekjátékok kapják a fõszerepet, így a kosaras körhinta, a diótörõ, a hordólovagló, a lengõteke, a kalapdobáló, a gólyalábazás és a patkódobó verseny.
A felnõtteknek is szolgálnak programokkal, a divattotóval, a tárgyfelismerõ játékokkal, illetve a kaszinósarokkal. Ezen kívül a századforduló díszletei között fényképeszkedhetnek, amely képet e-mailben továbbítanak számukra.
A programok sorában, melyek az önkormányzat és a Kanizsai Múzeumért Alapítvány támogatásával valósulnak meg, helyet kapott Rákhelyi Zsófia divattervezõ elõadása is, aki a 2012-2013-as trendek a divatban címmel szól a résztvevõkhöz, így próbálják megvalósítani a múlt, a jelen és a jövõ összekapcsolódását.
A protokollesemények 20 órakor kezdõdnek a színpadon, amikor kihirdetik a kincskeresõ kalandtúra, a divattotó, a becses óságok vetélkedõ eredményeit, melyet a Kanizsai Múzeumért Alapítvány díjátadó ünnepsége követ. Ekkor kerülnek átadásra az elsõ múzeum pártolói tagsági lapok és kihirdetik a patkódobó verseny és a Kanizsai történetek gyûjtése pályázat gyõzteseinek nevét.
Az estét a divatbemutatót és a Szentivánéji álom színházi elõadást követõen az Orff Ütõegyüttes koncertje zárja.
A múzeumban elõször a Múzeumok Éjszakáján tekinthetõ meg a nagykanizsai járás leventéinek zászlója.
Ahogy dr. Polay Józseftõl megtudtuk, az érdeklõdõk ajándéktárgyakat – szerencsepatkót, szerelmesek patkóját, kerámia kis szerencsepatkót, régi képeslapokat – is vásárolhatnak.
Az állandó és az idõszaki kiállítások – az Emberek, utak, kapcsolatok (Dél-Zala évezredei), a Színes selymek, fodrok, csipkék (Divattörténet 1890-1930) és a Volt egyszer egy alma mater - Kiskanizsai tanítók és diákok a XX. század elsõ felében – az este folyamán megtekinthetõek.2012-06-14 13:49:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül