Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408632    
Honlapkeszites

Múzeumok éjszakája - Bírósági tárlatvezetés, utazás rabomobillal Zalában

A szokásos programok, játszóházak, éjszakai múzeumlátogatások és tárlatvezetések mellett különleges programokkal várják a látogatókat Zala megyében szombaton a múzeumok éjszakáján: megnyílik a bíróság épülete és az Olajipari Múzeum kapuja is, a bátrabbak pedig rabomobillal utazhatnak az elsötétített falut idézõ Göcseji Skanzenbe.


"Szakemberek vezetésével tekinthetik meg a látogatók a városi közgyûlésnek a 18-19. században helyet adó díszteremet, a megyében mûködött bíróságok múltjáról készített tárlatot és Degré Alajos emlékkiállítását. A törvényszék épületében tett séta során a modern tárgyalótermekbe is bekukkanthatnak az érdeklõdõk" - mondta Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke a keddi zalaegerszegi sajtótájékoztatón.
Kaján Imre megyei múzeumigazgató a Göcseji Múzeum programjairól számolt be. Mint kifejtette, szombaton éjszaka a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagából nyílik kiállítás Démoni ragály: a pestis címmel.
A város büntetés-végrehajtási intézetének köszönhetõen szombaton este a múzeum elõtt rabomobil fog állomásozni, a látogatókat ezzel a jármûvel szállítják a különbözõ helyszínekre. Izgalmas kalandnak ígérkezik az éjszakai falumúzeumi séta is, ugyanis a 21. század embereinek szinte elképzelhetetlen, hogy fényszennyezés nélkül is lehet élni, a falumúzeumban pedig a múlt századi hagyományoknak köszönhetõen nincs közvilágítás.
A skanzen tõszomszédságában található Magyar Olajipari Múzeum éjszakai programjairól Tóth János igazgató beszélt. Elmondta, hogy világító ásványokból nyílik kiállítás, a világító eszközök tárlatán pedig a primitív mécsesektõl kezdve a gyertyán, olajmécseseken, petróleumlámpákon keresztül bemutatják a legmodernebb fénykibocsátó eszközöket, de az iparban használatos lámpákat is láthat a közönség.

 

MTI - Kanizsa2012-06-13 07:37:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül