Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048031    
Honlapkeszites

Hóbor József: Nem akarok hõs lenni

Hóbor József, a lovászi születésû szerzõ, és a könyv megjelentetésében részt vevõk Farkas Bélának, a lovászi munkástanács elnöke élettörténetének bemutatásával kívánnak fejet hajtani az ’56-os forradalom egyik bátor vezetõjének, a hosszú börtönbüntetést megszenvedett embernek, a kitûnõ mérnöknek. A Halis István Könyvtárban tartott könyvbemutatón részt vett Farkas Béla is. A könyv szerzõjével és fõszereplõjével Czupi Gyula beszélgetett.


 Farkas Béla (1926–) okleveles bányamérnök, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedõ szereplõje. 1956-ban a Lovászi Olajipari Munkástanács elnökeként a forradalom alatt irányította a vállalatot. Szerepe volt abban, hogy nem voltak a településen atrocitások, nem keletkezett kár a termelõ berendezésekben. Ugyanakkor országosan is az egyik legmarkánsabban állt ki a forradalom elvei és céljai mellett. Ennek nyomán választották meg a Zala Megyei Munkástanács elnökévé.
A forradalom után, 1957 márciusában letartóztatták, és koholt vádak alapján az úgynevezett „Majerszky-perben”, a legsúlyosabb ítéletet szenvedve, 1963-ban amnesztiával szabadult, politikai jogait azonban csak 1978-ban nyerte vissza.
Orosházán alkalmazták 1963-tól, ahol megszervezte az akkor ott feltárt mezõ termelését. Ezzel egyidõben, aktívan részt vett a dolgozók szakmai képzésében. A mérnöki szervezõ-vezetõ munka mellett tanított, és számos jegyzet és szakkönyv szervezõje, társszerzõje volt. A ’70-es évek végétõl a vállalat szolnoki központjába helyezték, onnét ment nyugdíjba.
A forradalmi tevékenységéért 2006. október 23-án Lovásziban emlékérmet kapott a község polgármesterétõl.

B.E.2012-06-12 10:40:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül