Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357347    
Honlapkeszites

Károlyi Attila: Nagykanizsa város országgyûlési és nemzetgyûlési képviselõi

A 83. Ünnepi Könyvhét eseményei már a hét elején, a hivatalos megnyitó elõtt elkezdõdtek. Károlyi Attila: Nagykanizsa város országgyûlési és nemzetgyûlési képviselõi címû könyvét a Halis István Városi Könyvtárban mutatták be.


Károlyi Attila elõször arra gondolt, hogy nem ír a könyvébe elõszót, de aztán meggondolta magát, aminek az okát abban kell keresni, hogy tudják meg az olvasók, mi vezette az anyaggyûjtésre, egyáltalán mi volt a célja a dolgozattal. Schuster Lóránt szavaival élve, kiveszõben vagyok – mondta, egyike annak a néhány példánynak, amelyik még belsõ indíttatás miatt hajlandó arra, hogy szûkebb pátriája históriában megjeleníthetõ alakjait sziszifuszi munkával kiássa.


 

Kiássa a már betemetett alakokat, akik abban bíznak, hogy „Egyszer megtalálnak, meg kell találjanak, Holdas éj lesz a sivatagon. Két karom, ujjaim kimerednek a homokból – Lebontják, ássák a fövenyt és megtalálnak: a szívemet is, a kincsemet is, a titkomat is.”
Károlyi Attila Dsida Jenõt idézte, mert ideillõnek tartotta a költõ szép versének néhány sorát, nemcsak az elfeledett személy, de a szíve, a kincse, az élete bukkan elõ, ha a titka nem is, ha azt a sírba vitte, vagy a titok õ maga, a közösség korabeli választottja.
– A polgármesterekrõl szóló könyv módszerét folytattam tehát, a már elhaltakról nagyrészt saját kora, az élõkrõl azonban maga a megszólított vall, ez aztán unikálissá is teszi a könyvet: ez az igazi értéke, no meg a történelmi arcképcsarnok.
A könyvben szereplõ huszonhárom képviselõ személye és élete a város történelmének része. A könyv tulajdonképpen egy történelmi arcképcsarnok, az 1848-1849-i elsõ népképviseleti országgyûlés nagykanizsai képviselõjével, Bója Gergellyel kezdve – a 2010-i országgyûlési képviselõ választáson megválasztott Cseresnyés Péterig.
Az egyéni választókerületben megválasztott képviselõk között van, akire a nap mindig fényesen sütött, de van olyan is, aki a fényes magasságból a pokol kénköves bugyraiba zuhant le, és holt tetemének ha akarnánk, sem tudnánk a végtisztességet megadni. Különbözõ korok különbözõ történelmi alakjai, akik közül a ma élõk önmaguk életrajzírói egyben, – vállalták, hogy megfogalmazzák országgyûlési képviselõi hitvallásukat.
B. E.

 2012-06-08 13:15:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül