Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55982929    
Honlapkeszites

A könyv nem más, mint a gondolat ember nélküli jelenléte

„A könyv, amit ma ünneplünk, sokkal régebbi, mint az írásbeliség. Pontosan egyidõs az emberrel, de még az Úristennel is. A könyv nem más, mint a gondolat ember nélküli jelenléte – mondta Dénes Sándor alpolgármester a 83. Ünnepi Könyvhét megnyitóján, a Deák téren.


– S ahogy az elsõ könyv csak egy kormos kéz lenyomata volt a sziklafalon, úgy szinte biztos, hogy az utolsó könyv sem egy nyomtatott áramkör lesz, hanem egy kormos kéz lenyomata a betonon – folytatta Bartis Attila író gondolatait az alpolgármester. – Amit pedig ez a két kéz közrefog, az a kultúra.


 

Tulajdonképpen ezt ünnepeljük ma. És az, hogy szidjuk-e épp, vagy istenítjük, szinte mindegy. Ez maga az életünk. A sok-sok élet összeadva pedig maga a történelem. Így az, hogy csak az ember olvas, nem pusztán annyit jelent, hogy csak az ember ír. Hanem hogy csak az embernek van történelme. Pont olyan történelme van, amilyent a kormos kezével megír.”
A régi kérdésre csak egy jó válasz létezik: igen, ment s megy a könyvek által elõrébb a világ. Mert minden könyv – legyen az gyermekeknek szóló, helytörténeti munka, lexikon vagy éppen regény – egy kisebbfajta csoda. A gondolat megszületésétõl egészen addig, míg az olvasó kézbe fogja, lapozgatja. Sõt, a csoda tovább tart, majdhogynem végtelen, legalábbis kitölti az ember életét, hiszen egy jó könyv emléke elkísér, akár a sírig.
Hogy valóban ünnepi-e a könyvhét, nézõpont kérdése. Hogy tudjuk-e, akarjuk-e ünnepelni a kultúrát, szándék és elhatározás függvénye. Egy dolgot viszont nem lehet elvitatni: itt, Nagykanizsán, évrõl évre születnek olyan alkotások, amelyeket érdemes be- és megmutatni. Olyan könyvek, amelyek rólunk s nekünk szólnak, olyanok, amelyek belõlünk táplálkozva teremtenek új értéket, új mondanivalót. Jó, hogy van ünnepi könyvhét, hiszen ez egy olyan alkalom, amikor szelíden, de határozottan felhívhatjuk a figyelmet a könyvre, a kultúrára, vagyis arra a bizonyos kormos kézre, és annak lenyomatára. Legyen akár a sziklafalon vagy a betonon.
A könyvhét rendezvényeit idén is a Deák Könyvesház, Halis István Városi Könyvtár, és a Honvéd Kaszinó szervezte. Az Ünnepi Könyvhét sátránál a megnyitó idején dedikálta kötetét D. Bencze Erzsébet, Bõsze Aladár és Iványi Miklós.
 2012-06-08 11:20:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül