Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399663    
Honlapkeszites

Göndör: Igazságos közteherviselést!

Göndör István MSZP-s országgyûlési képviselõ ezúttal az igazságos közteherviseléssel kapcsolatban tartotta meg sajtótájékoztatóját, kifejtve azt is, hogy a szocialisták miben változtatnának, mit szeretnének elérni a jövõben.


Az országgyûlési képviselõ elmondta, Magyarországon a gazdaság növekedése 2012 elsõ negyedében már nem a növekedés felé tendál, hanem a csökkenés irányába. Az infláció meghaladta az 5 százalékot. Erre már nem lehet azt mondani, hogy az elõzõ kormány öröksége. – Egyértelmû, hogy a Matolcsy, Orbán kormánypolitika teljes csõdje és kudarca – mondta a képviselõ.
E mellett a munkanélküliségi ráta tartósan 11 százalék felett van. Az adófizetõk száma több mint egy millió fõvel nõtt, de ennek az adópolitikának a legnagyobb vesztesei a kiskeresetûek, akik elveszítették a jóváírásukat, buktak az adókulcson, valamint nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményt. Az a réteg, amely a fizetését a napi megélhetésre fordítja, nem csak az inflációt szenvedi el, hanem az élelmiszerárak területén bekövetkezett 20 százalékos árnövekedést is. Hozzátette, a rendelkezésekkel a hitelrendszer teljes kiszáradását érték el. Azok az önkormányzatok, amelyek EU-s forrásokra pályáztak az önrészhez sem tudnak hitelt felvenni, akik pedig utófinanszírozással fejlesztenének, végképp nem jutnak hitelhez. – Ha egy országban nincs beruházás, nincs fejlesztés, így nincs növekedés, és újabb munkahelyek sem lesznek – hangsúlyozta.
Ezzel szemben az MSZP szeretné helyre állítani az igazságos adórendszert úgy, hogy arányosan fizessenek többet a magasabb a jövedelmûek. A korrupció visszaszorításával és a szürkegazdaság kifehérítésével pedig további adókat lehetne csökkenteni. Szeretnék elérni, hogy, hogy növekedjenek a nettó jövedelmek, ugyanis az utóbbi idõszakban 5 -5,5 százalékkal csökkentek, melyhez még hozzáadódik az infláció. Továbbá úgy vélik, helyre kell állítani az EVA rendszerét, és a jelenlegi 37-rõl újra 30 százalékra mérsékelni, és azt, hogy a vállalkozók járulékait fokozatosan csökkentsék, ahogy a gazdasági növekedésbõl ez finanszírozható. – Az üzemanyagok jövedéki adója nagyon fontos, amikor az üzemanyag ár meghaladja a költségvetésben tervezett mértéket, akkor a jövedéki adó csökkentésével kell erre reagálni – tette hozzá.
Hangsúlyozta, az elmúlt évben majd 22-szer változtatták meg az adórendszert, annak ellenére, hogy azt fogadták el, az adótörvényt évente egyszer és a bevezetés elõtt legalább 45 nappal kihirdetve módosítják. A példa mutatatja – sokan nem tudták kitölteni az adóbevallást – a rendszer sokkal bonyolultabb lett, jelenleg több mint 50 adó van.
 2012-05-26 09:21:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül