Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389773    
Honlapkeszites

Szeptembertõl európai hálózat tagja lehet a Bakony-Balaton Geopark

Szeptembertõl teljes jogú tagja lehet a Bakony-Balaton Geopark az Európai Geoparkok Hálózatának, ebbõl az alkalomból a Veszprém megyében található létesítmény hetét tartják különbözõ rendezvényekkel.


 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának nagy ívû projektje a Bakony-Balaton Geopark létrehozása, az Európai Geoparkok Hálózatához (EGN) és az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózatához történõ csatlakozás. A szervezet francia központjához tavaly decemberben nyújtotta be pályázatát a geopark, amelyet elsõ körben, idén márciusban nagyszerû minõsítéssel továbbjutásra javasoltak - mondta az MTI-nek Korbély Barnabás, a nemzeti park Bakony-Balaton Geopark projket koordinátora.
Hozzátette: augusztusban két szakember érkezik a megyébe az EGN-tõl, akik vizsgálódnak az aspiráns geoparknál. Bírálatuk alapján dõl el, felvételt nyer-e a park a nemzetközi hálózatba. A portugáliai döntés után, legkorábban szeptemberben vehetik át a teljes jogú tagságot igazoló okiratot a geopark szakemberei - fûzte hozzá Korbély Barnabás.
Beszélt arról is: az EGN-nél hagyományai szerint májusban megrendezik a geoparkok hetét azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét a geopark területén található kimagaslóan gazdag földtani örökségre, valamint a terület jelentõs természeti és kulturális értékeire. A geoparkok tehát nemcsak a kõzetekrõl, a geológiáról szólnak, hanem az élõ természeti értékekrõl, valamint arról a kultúrtörténeti, régészeti, építészeti örökségrõl is, amelyben együttesen érhetõ tetten a helyben élõ közösségek mindennapi élete és a geológiai adottságok felhasználása.
A leendõ tagságra készülve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a geopark partnerei különbözõ geoturisztikai programokkal várják az érdeklõdõket.
Kiemelt vendég a Novohrad-Nógrád Geopark, az Európai Geoparkok Hálózatának és a Globális Geoparkok Hálózatának tagja, amelynek képviselõi a tihanyi Levendula házban mutatják be az elsõ határon átnyúló geoparkot.
A vendég geopark Õsi világ határok nélkül - Novohrad-Nógrád Geopark címmel szombaton 10 és 17 óra, vasárnap 10 és 14 óra között kiállítással, rövidfilmmel, nógrádi termékekkel mutatkozik be, szombaton 11 és 15 órakor, valamint vasárnap 11 és 13 órakor a Novohrad-Nógrád címû 15 perces filmet vetítik Tihanyban a Levendula házban, a Bakony-Balaton Geopark keleti kapujánál, a Belsõ-tó partján.
A rendezvénysorozat keretében A Bakony-Balaton Geopark kulturális öröksége címmel fotókiállítás tekinthetõ meg a Balaton Plaza szülinapjának keretei között Veszprémben egész hónapban. A fotókiállítás a geopark több mint 3100 négyzetkilométeres területének kultúrtörténeti értékeibõl ad válogatást. A felvételek alkotói - Korbély Barnabás, Vers József és Tóth Szabolcs - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.
Ezen a héten több geotúrán is részt lehet venni, melyekrõl bõvebb információ a www.bfnp.hu honlapon található.

 

MTI -Kanizsa2012-05-23 03:53:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül