Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389178    
Honlapkeszites

Újabb támogatók csatlakoztak a szlovéniai magyar huszárszobor helyreállításához

Magánszemélyek és önkormányzatok pénzadománnyal, több szervezet pedig alapanyag és munka felajánlásával támogatja Rostás Pál egykori magyar huszár szlovéniai szobrának helyreállítását, de a felújításhoz szükséges összeg még nem gyûlt össze - tájékoztatta a ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája hétfõn az MTI-t.


 Máthé László elmondta, hogy a szlovén kezdeményezésre a magyarokkal összefogva elindított adománygyûjtéshez korábban már csatlakozott a Zala Megyei Önkormányzat, a Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Hivatala, Komárom polgármestere, Molnár Attila, valamint Zalaegerszeg polgármestere, Gyutai Csaba.
A diplomata felidézte, hogy a nemzet emlékezete elõtt egészen 2010-ig ismeretlen volt az 1813-ban hõsi halált halt közhuszár, akinek 1845-ben gyûjtésbõl állítottak szobrot a szlovén-olasz határhoz közeli Budanje településen. A Trieszttõl alig 40 kilométernyire fekvõ faluban élõk pénzt és energiát nem kímélve igyekeznek most helyreállítani, és ezzel a jövõnek megmenteni a mára leromlott állapotú, hiányos huszárszobrot.
A helyreállítás teljes költsége megközelíti a 17 ezer eurót, amelynek jelentõs részét, több mint 10 ezer eurót a szlovének állják, a fennmaradó részt vállalta magára a magyar fél.
Az adományozókhoz nemrég csatlakozott a muravidéki és a lendvai magyar önkormányzat, illetve a lendvai Bánffy Központ. A támogatók között van Horváth Ferenc, a muravidéki magyar önkormányzat vezetõje, Kepe Lili, a lendvai magyar kulturális központ vezetõje, illetve Halász Albert, a lendvai magyar önkormányzat vezetõje is.
A helyreállításhoz 400 ezer forintot juttat Budavár önkormányzata és polgármestere, Nagy-Gábor Tamás. A budapesti országház felújítását is végzõ Reneszánsz Kõfaragó Zrt. süttõi mészkövet ajánlott fel a szobor restaurálásához, így magyar kõbõl készülhetnek el a hiányzó darabok. A budapesti Szent Angéla Cserkészcsapat önkéntes munkát kínált fel segítségként.
Máthé László hozzátette: az eddigi magyarországi gyûjtés eredményeként 800 ezer forint adományt gyûjtöttek - nagyobb részt magánszemélyektõl -, de hozzávetõleg még ugyanekkora összegre, 2400 euróra van szükség május végéig ahhoz, hogy a felújítás Rostás Pál halálának 199. évfordulójára, októberre befejezõdjön.
Rostás Pál 1813. október 3-án a franciák elleni harcokban 60 francia gyalogos és hét lovas ellen küzdött az 5. Radetzky-huszárezred közhuszáraként. Egymaga negyedórán át kitartott, pedig harminc lövés érte, s ennek az akkori Wippach - szlovénül Vipava - lakói szemtanúi voltak. A franciák távoztával a halott vitézt díszes temetésben részesítették, sírja fölé pedig emléket emeltek. Rostás Pál és négy társa hõsies tettének emlékezetét a helyi lakosok, az egykori bajtársaik és az 5. Radetzky-huszárezred tagjai úgy õrizték meg, hogy gyûjtésbõl 1845-ben életnagyságú szobrot állítottak.
Az évszázadok alatt súlyosan megrongálódott kõszobor maradványait a Nova Gorica-i múzeum kõtárában õrzik, egyes részei hiányoznak, de a meglévõ dokumentáció alapján lehetséges a restaurálás. A budanjei önkormányzat a helyi múzeum szakértõinek bevonásával és a ljubljanai magyar nagykövetséggel egyeztetve már megkezdte a munkákat, a szobor talapzatát és környékét felújították.

 

MTI - Kanizsa2012-05-22 06:36:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül