Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048875    
Honlapkeszites

Országos famûves konferencia Egerszegen

Fafaragással, famûvességgel foglalkozó alkotók részvételével országos famûves konferencia kezdõdik szombaton Zalaegerszegen, a Keresztury Dezsõ Általános Mûvelõdési Központban.


A tanácskozás célja a magyar népi kézmûvesség famûves hagyományainak bemutatása és a szakterület problémáinak megvitatása - mondta el Prokné Tirner Gyöngyi konferencia szervezõje az MTI kérdésére.
Elõadások hangzanak el a fás szakma aktuális kérdéseirõl, a tárolóedények, bútorok készítésérõl, történetérõl. Szó esik majd arról is, hogy természetes anyagokból a Kárpát-medence motívumkincsének felhasználásával, különbözõ technikák alkalmazásával miként lehet új tervezésû tárgyakat alkotni, amelyek megjelenthetnek a XXI. század emberének tárgyi környezetében is - magyarázta Prokné Tirner Gyöngyi.
Hozzáfûzte; szombaton Tároló bútorok és tároló edények a magyar népi kultúrában címmel meghirdetett pályázat anyagából nyílik idõszaki kiállítás Göcseji Múzeumban. A tárlaton természetes alapanyagokból - fából, fakéregbõl, szaruból, csontból, ezek kombinációjából - készült tárolóedényeket, eszközöket, bútorokat mutatnak be. A kiállításon párhuzamosan mutatják be a régi és új tárolóedényeket a fûszer-, sótartóktól kezdve egészen a szekrényekig.

 

MTI - Kanizsa2012-05-18 07:46:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül