Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55397342    
Honlapkeszites

Város napi forgatag

A Város Napja – Thúry György Históriás Napok, a Határtalan kapcsolatok és a Testvérvárosok polgárainak találkozója programsorozat két napon át, új helyszínen, színes programokkal várta az érdeklõdõket.

A programok két színpadon párhuzamosan zajlottak, ezen kívül autókiállítás, mesesátor, extrém kaland- és KRESZ park várta a kicsiket és a nagyokat. Csemegézhettek a bor-, a sajt, az édesség-, a méz utcájában, majd megnézhették a kézmûvesek sorát, íjászkodhattak, a múzeum sátránál patkót dobhattak és vásárolhattak. Továbbá bemutatták a Magyarkanizsa építészetének rövid történetét tartalmazó könyvet, mely a vajdasági kisváros történetét és építészeti értékeit mutatja be a helybéli Valkay Zoltán építész, szép- és szakíró közel egy éves kutatómunkája eredményeképpen.

(További képek a galériában)

 


Cseresnyés Péter polgármester többek között az iskolások és ovisok, a Dixiland Cakovec, a Tüttõ János Nótaklub, a Városi Vegyeskar, a Tûzmadarak, a Cantilena Kórus fellépését követõen tartotta meg ünnepélyes megnyitóját. –Nem csak abban újdonság az idei Város Napja, hogy új helyszínen rendeztük meg, hanem abban is, hogy visszatértünk egy régi hagyományhoz, ahhoz, hogy nagykanizsai egyesületek, szervezetek szervezték ezt a két napot, illetve rászerveztük az Európa Napot, ahol testvérvárosaink küldöttségei is ünnepelnek – mondta a polgármester.
Ezt követõen kezdõdött a bokszgála, melyen kanizsaiak versengtek somogyi és Veszprém megyeiekkel. Majd Kud Viskovec, az Orff Ütõegyüttes, a Strokes, a Loud and Black fellépése után az estét a Hooligans és a tûzijáték zárta.
Szintén pénteken vette kezdetét a 24 órás focibajnokság, mely idén már nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Batthyány Lajos Gimnáziumban. Ezúttal nyolc csapat versengett egymással, akik körmérkõzésen döntötték el a helyezések sorsát. A mérkõzések 24-25 percesek voltak.
A Város Napján két kiállítás is nyílt, az egyik a Batthyány Lajos Gimnáziumban, a másik pedig a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban. Az iskola Hyány Galériájában látható újabb tárlat – mely az Európa Nap rendezvénysorozatba illeszkedik – a gleisdorfi testvérvárosi mûvésztelep anyagából készült. Cseresnyés Péter polgármester beszédében elmondta, a diákoknak minél több alkalommal kellene személyesen találkozniuk az alkotókkal és alkotásaikkal, ugyanis így saját maguk érthetik és kérdezhetik meg, hogy mit ábrázol a kép, miért festették ilyenné. Maguk tapasztalhatják meg a szépet. Stamler Lajos képzõmûvész, az intézmény mûvészettörténet tanára hangsúlyozta – a polgármester gondolatához kapcsolódva –, fontosak ezek a kiállítások, hiszen így közelebb kerülnek a tanulókhoz a képek, nap mint nap láthatják azokat, így lehetõség van arra, hogy megismerjék és megszeressék a mûvészetet, ha megszerették, akkor lelkiekben gazdagabbak lehetnek. A testvérvárosi alkotók mellett Ludvig Zoltán, Erdõs János és Stamler Lajos képei is megtekinthetõk.
Az Õsze András Galériában a kanizsai képzõ- és iparmûvészek alkotásai tekinthetõek meg május 30-ig. – Aki egy kiállítás köszöntésére vállalkozik, jól teszi, ha nem értékel, és csak röviden foglalja össze gondolatait, hiszen a közönség az élményre vár, a vizuális befogadásra, és az emóciót keresi, saját bensõjét kutatva az alkotások elõtt – kezdte Cseresnyés Péter köszöntõjét. Elmondta, Nagykanizsa kétévente rendez ilyen programot a Város Napján. A mostanira 24 mûvész, köztük Kotnyek István, Stamler Lajos, Járási Ildikó, Ludvig Zoltán és Ludvig Dániel hozta el alkotását, összesen 64 tekinthetõ meg. A szervezõk idén elõször biztosítottak bemutatkozási lehetõséget mûvészeti egyetemre járó nagykanizsaiaknak, mely táplálhatja a városhoz való kötõdésüket. A polgármester kiemelte, nem egy tematikus kiállításról van szó, hanem egy a sokszínûséget, a változatosságot értékként felvállaló tárlatról, mely keresztmetszetet ad Nagykanizsa képzõmûvészeti életébõl. – Ezek a munkák a különféle stílusirányzatokból adnak ízelítõt, és magukon viselik az eltérõ gondolkodás- és kifejezésmód jegyeit – mondta. Hozzátette, városunk mindig is büszke volt mûvészeti életére, az itt élõ, itt alkotó, a városhoz kötõdõ mûvészek munkájára. A rendezvényen Nagykanizsa Város Vegyeskara mûködött közre.2012-05-14 11:11:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül