Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389375    
Honlapkeszites

Mûvészeti élet Salo régiójában
A Magyar Plakát Házban látható ArtAroundSalo kiállítás a Salo Mûvészeti Egyesület nemzetközi kiállítás-projektje. A projekt Nagykanizsa finn testvérvárosával, Salo-val való együttmûködés keretében valósult meg.

A kiállításáról és a salo-i mûvészeti egyesület tevékenységérõl Kõfalvi Csilla történész-muzeológust, az intézmény vezetõjét kérdeztük.
– A szándék az volt, hogy Salo régiójának mûvészete eljusson a finn város testvérvárosainak közönségéhez, így a kiállítás része a testvérvárosok közötti politikai és társadalmi együttmûködés keretében megvalósult hivatalos programnak.Az anyag a Salo Mûvészeti Egyesület tagjai alkotásainak egyfajta reprezentatív válogatása. Festményeket, rajzokat, kisplasztikai mûveket, textilmûvészeti alkotásokat, grafikákat, vegyes technikájú mûalkotásokat, mûvészi videofilmeket láthat közöttük a kanizsai közönség. Az egyesület közel 70 mûvész tagja a mûvészeti ágak csaknem valamennyi mûfaját képviseli.

– Mennyire támogatja Salo város a mûvészeit?

– Finnországban Salo közismert a vizuális mûvészekkel való együttmûködést pártoló politikájáról, a város rendkívüli módon támogatja a kortárs mûvészetet. Költségvetésében az új épületek vagy a felújítandó középületek bekerülési költségének egy százaléka képezi azt a keretösszeget, amelybõl mûvészeti alkotásokat vásárol a város. – Az egyesület saját érdekében kereste annak a lehetõségét, hogy milyen módon tehetné élõvé a mûvészeti irányzatok szabad kulturális áramlását a testvérvárosok között, egyben a mûvészei számára is lehetõvé tette, hogy kulturális cserekapcsolatot létesíthessenek. A Kanizsán is látható ARtAroundSalo kiállítás nagyobb mértékben kíván fókuszálni a Salo-n kívüli európai kiállítási színterekre. Ezen kívül a projekt lehetõséget ajánl a testvérvárosokban élõ hivatalos mûvészek számára, hogy a Salo Mûvészeti Egyesület galériájában alkalmasint egy hasonló idõszaki vándorkiállításon bemutatkozhassanak alkotásaikkal.

A 40 évvel ezelõtt alakult egyesület az elmúlt évek során fontos szerepet töltött be Salo és környékének kulturális életében. A szakmai eredmények mellett sokat tett a régió mûvészeti irányvonalainak megvalósításáért, elsõdlegesen azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felhívja az emberek figyelmét a kortárs vizuális mûvészetekre, s egyúttal reprezentálja a helyi mûvészek alkotásait.

B.E.

2008-04-07 10:35:03


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül