Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319272    
Honlapkeszites

Még mindig a Balaton a legnépszerûbb

A hazai célpontok közül még mindig a Balaton a legnépszerûbb, az idelátogatók több mint 7 éjszakát terveznek eltölteni a tó körül. A tartalmas pihenésben az igen széles programkínálat is segít, így nem csak a vízparton érdemes (nap)fürdõzni.


Az idén utazni vágyók 72 százaléka tervez belföldi pihenést a fõszezonban, május és szeptember között a legnépszerûbb ilyen úti cél pedig továbbra is a Balaton – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. hétfõn közzétett reprezentatív felmérésébõl. A tavalyi évhez képest nõtt azok száma, akik itthon hosszabb, 4–7 éjszakás üdülésre készülnek. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint meghaladja majd az 5 éjszakát. A leghosszabb idõt, több mint 7 éjszakát a Balatonnál szeretnék eltölteni a vendégek. Ez utóbbi szám komoly növekedést jelent, hiszen két évvel ezelõtt a tervezett utak a tónál még két nappal rövidebbek voltak. A belföldi utazást tervezõ háztartások átlagosan mintegy 102 ezer forintot szánnak erre a célra, mintegy 60 százalékuk ugyanis fizetõs szálláshelyet szeretne igénybe venni. A Balaton parton és környékén a zimmer frei-ek mellett napjainkban a szálláskínálat a színvonalas családi panziótól egészen a wellness szállodáig terjed, így mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelõt – állítja Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetõje. A szakember szerint a tó komoly elõnye más desztinációkkal szemben az igen széles kulturális és szabadidõs programkínálat.

A keszthelyi Festetics kastély számos állandó és idõszaki kiállításnak ad helyet, amelyet évente mintegy 200 ezer látogató tekint meg. A fõúri életformát bemutató tárlat mellett az elmúlt korokba enged betekintést a Vadászati múzeum vagy a nemrég megnyílt Hintómúzeum, és amíg a kisebbek körében a Történelmi Modellvasút kiállítás a népszerû, addig a felnõttek a kastély pincéjében a bormúzeumként és borászati bemutatóhelyként is mûködõ Balatoni Borok Házát keresik fel. A kastélyparkba évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba; a vadgesztenyefák, a török mogyoró, az orgonák, a fekete fenyõk mellett két klasszikus szépségû japánakác is található az óriási kertben. Az idei évtõl ráadásul az Eiffel tervei alapján épült Pálmaházban új nemesítések is érkeztek, a legkülönlegesebb növényeknek minden bizonnyal a Szicíliából hozott 400 különbözõ virágú trópusi hibiszkusz, frangipani - ez az a növény, amelybõl Hawaiion a virágkoszorút fonják - és a golgotavirág számítanak majd. Szintén emlékezetes élményt jelenthet a kastélyhoz közel található Georgikon Majormúzeum és Élménygazdaság, ahol a korabeli gazdálkodást, régi szõlõ és gyümölcs tájfajtákat, szántóföldi, konyhakerti és fûszernövényeket, valamint az õshonos haszonállat fajtákat mutatják be.

A nyugat-balatoni térségben nem fognak azok sem csalódni, akik az aktív pihenést keresik. A régióban zajló fejlesztéseknek köszönhetõen egyedi kerékpáros-barát településhálózat jött létre. Olyan kerékpárkölcsönzõ hálózat épült ki, amely lehetõvé teszi, hogy a kerékpározni szándékozó turisták a Tourinform irodákban kölcsönözött kerékpárokat akár a térség egy másik településének irodájában adják le. A kerékpáros turizmus fejlesztése érdekében utcai tárolók, kerékpáros közlekedési táblák és információs táblák kerültek több helyen is elhelyezésére. A települések közül Gyenesdiáson hetente több alkalommal is vezetett kerékpáros túrák indulnak.

Sõt, a két kerék mellett vezetett gyalogtúrákat is kínálnak a Keszthelyi-hegységben. A természetet és mozgást kedvelõknek így akár a strandszezonon kívül, illetve hûvösebb idõ esetén is kínálkozik kikapcsolódási lehetõség. A dolomit hegyek és a változatos élõvilág persze akár csak egy könnyebb séta keretében is megismerhetõek, míg a kicsit hosszabb felfedezõutaknak Balatongyörök lehet a kiindulópontja. Itt nem csak a nordic walking, de a geocaching szerelmesei is megfelelõ feltételeket találnak. Itthon már rengeteg geoláda várja a kincsvadászokat, a Keszthelyi-hegységben azonban maga a táj, a geológiai képzõdmények és geomorfológiai formák szintén komoly kincsei a vidéknek. A bérelhetõ gps készülékek segítségével nem csupán ennek az új fajta kikapcsolódásnak a megismerésére nyílik mód, de a környék különleges állat- és növényvilága is megismerhetõ.

Az izgalmas programoknak azonban még nincs vége, a golfozni vágyók a szintén balatongyöröki Golfclub Imperial Balaton hamarosan 18 lyukúra bõvülõ pályáján a víz közvetlen szomszédságában üthetik a labdát. Az ingyenesen használható Driving Range, Putting és Chipping Green pedig arra is lehetõséget nyújt, hogy az elsõ lépésekkel megismerkedjünk. Extrém kalandokban sincs hiány a régióban, hiszen a Hévizí-tó közelében száll fel az ország legnagyobb, 18 fõ befogadására alkalmas hõlégballonja, ahol a kosárból több mint egy órán keresztül tárul elénk a vidék panorámája. A Keszthelyi-hegység egyik kiránduló központjának, a Nagymezõnek közelében pedig agyaggalamb és bukónyúl lövészetre van lehetõség, de a páratlan természeti környezetben található modern lõtéren a távcsöves puskával is megismerkedhetünk.

A programok ráadásul kedvezményesen vehetõek igénybe, ha valaki rendelkezik az ingyenesen igényelhetõ West-Balaton kártyával - hangsúlyozza Tar László. Az elmúlt évben indult térségi kedvezménykártyát jelenleg több mint 90 turisztikai szolgáltató fogadja el Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Zalaszentgróton, Kehidakustányban, Zalaszentlászlón, Balatonszentgyörgyön, Reziben. A kártyarendszerbe néhány hét múlva Hévíz és Zalakaros szolgáltatói is bekapcsolódnak.

  2012-05-13 05:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül