Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127344    
Honlapkeszites

A Város Napján már vásárolható patkó

Kanizsai Múzeumért Alapítvány legutóbbi sajtótájékoztatóján a városi történetek gyûjtésére vonatkozó pályázatról, a múzeum jövõjérõl, a patkófalról, valamint a Város Napi programjairól adott bõvebb tájékoztatást a kuratóriumi ülést követõen.

Kaján Imre, megyei múzeumigazgató a múzeum jövõjét illetõen elmondta, a megyei múzeumi intézményi rendszert azzal a céllal szüntetik meg, hogy az állam csökkentse a szerepvállalását, illetve a települések és a lakosság feladatvállalását erõsítse. A megyei múzeum - amely az egész megyében lát el feladatokat - a megyeszékhelyhez, a tagintézmények pedig a nekik helyt adó önkormányzatokhoz kerülnek. Az errõl szóló törvénymódosítás a tervek szerint 2012 elsõ félévében kerül a parlament elé. A minisztérium szándéka, hogy ekkor nyilatkozzon a város, hogy a múzeumi státuszt kívánja-e fenntartani. -A nagykanizsai múzeumnak minden lehetõsége adott arra, hogy területi múzeum legyen – hangsúlyozta a megyei múzeumigazgató.


Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Polay József arról számolt be a kuratóriumi ülést követõen, hogy módosították a városi történetek gyûjtésére vonatkozó pályázat határidejét május 20-ra. Eddig 18 pályamunka érkezett. Az elsõ szûrõre vélhetõen 23-án kerül sor, melyet követõen közzéteszik a legérdekesebb történeteket, melyekre szavazni lehet majd. A legtöbb voksot kapó történetek írói díjat vehetnek át a Múzeumok Éjszakáján.
Ezt követõen A fejetlen fehér mén legendájához kapcsolódó elképzeléseket ismertette dr. Polay József. Elmondta, elkészült a patkófal terve. A falnál kialakításra kerül egy tér is, melyen elhelyezik a szerelmesek padját, középre pedig két szerelemfát ültetnek. Továbbá igény mutatkozott a szerelmesek patkója iránt is, így már dupla patkó is vásárolható. A legenda alapján, aki patkót helyez el a falon vissza fog térni a városba, vagy szerencsére, szerelemre számíthat. A patkóba monogramok, évszámok is beleüthetõek, melyeket a múzeumban, illetve már a Város Napján is megvásárolhatnak.
A Város Napján a múzeum és az alapítvány is részt vesz. Itt vásárolhatnak az érdeklõdõk városunkhoz kötõdõ emléktárgyakat, illetve a rendezvényen különbözõ programokkal is szolgálnak az érdeklõdõk számára. A gyerekeket kézmûves foglakozással, öltöztethetõ babákkal, feladatlapokkal, puzzle kirakási lehetõséggel várják. A múzeumban pénteken és szombaton ingyenesen, hosszabbított nyitvatartási idõben várják a látogatókat 10-18 óráig.2012-05-08 14:53:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül