Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765017    
Honlapkeszites

Megemlékezés Kanizsai Pálfi Jánosról

A Nagykanizsai Református Egyházközség Presbitériuma a Dunántúli Református Egyházkerület jubileumi programsorozatának keretében kíván méltó módon emlékezni Kanizsai Pálfi Jánosra, a Dunántúli Református Egyházkerület második püspökére május 13-án, vasárnap 15 órától a református templomban.


Kanizsai Pálfi János városunkban született 1582 környékén. Belföldi és külföldi tanulmányait követõen több helyre hívták. Kiváló tehetségének s nagy tudásának híre messze terjedt, az egyházközösségek valósággal versenyeztek érte. Volt olyan, hogy egy idõben három helyre is hívták: Lévára, Debrecenbe és Pápára. Végül a pápai meghívást fogadta el, ahova 1612. június 16-án költözött, majd részt vett a néhány nappal késõbb, június 19-20. között megtartott körmendi zsinaton. Pathai István püspökké választását követõen kezdte el megörökíteni az egyházkerületre nézve fontos eseményeket egy vastag jegyzõkönyvben.
Kanizsai Pálfi János volt az, aki 1618-ban Pápán a Magyar Református Egyházban elõször szervezte meg a presbitériumokat. Azt írja róla Makár János, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület sokat üldözött, bujdosott fõpásztora, hûséges kormányzója és zseniális egyházszervezõje volt.2012-05-07 09:16:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül