Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314823    
Honlapkeszites

Államfõválasztás - A kormányoldal elégedett, az ellenzéknek fenntartásai vannak

Elégedetten nyilatkozott Orbán Viktor kormányfõ Áder János köztársasági elnökké választását követõen, szerinte a parlament a legjobb döntést hozta. Az MSZP ezzel szemben a miniszterelnök emberének tartja Áder Jánost, akitõl a Jobbik azt várja, emelkedjen felül pártidentitásán, míg az LMP úgy gondolja, olyan jelöltet kellett volna találni, aki a pártpolitikai érdekeken túlmenõen is képes megtestesíteni a nemzet egységét.


 Orbán Viktor szerint Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény "bejáratása, stabilizálása" a feladat. A kormányfõ megismételte korábbi nyilatkozatát és "horgonyembernek" nevezte az államfõvé választott politikust. Közölte: "minden ember olyan teljesítményt nyújt, amilyen ember. Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk, egy horgonyember."
Schmitt Pál volt köztársasági elnök is elmondta véleményét utódjáról, szerinte Áder János legitimitása és politikai elõélete is száz százalékos, a köztársasági elnök maradéktalanul ellátja majd a demokrácia védelmét és megtestesíti a nemzet egységét. A közelmúltban, doktori címének megfosztása miatt lemondott államfõ nagyon jó választásnak tartja Áder Jánost a posztra. "Kétharmadot kapott a parlamenttõl, és ez a kétharmad az egész ország kétharmadát képviseli" - mondta.
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közleményben üdvözölte Magyarország új köztársasági elnökét, a kisebbik kormánypárt szerint Áder János biztosíték lesz arra, hogy Magyarországon a jövõben is érvényesülnek a demokratikus alapelvek.
Az MSZP ezzel szemben úgy látja, Áder János elõdjéhez, Schmitt Pálhoz hasonlóan nem az emberek, hanem Orbán Viktor embere. Simon Gábor elnökhelyettes szerint Áder Jánosnak pártpolitikusként nehéz dolga lesz, amikor a nemzet egységét akarja kifejezni, illetve be akarja tölteni a demokrácia és a jogállam mûködéséhez nélkülözhetetlen ellenõrzõ szerepét. Szavai alapján annak örültek volna, ha a kormányoldal nem egy fideszes pártkatonát választ köztársasági elnökké. Ugyanakkor azt mondta, a szocialisták kíváncsian várják, hogy Áder János miként szerez érvényt a megválasztása után tett vállalásainak, illetve hogy abban valós szándékait fogalmazta-e meg.
A Jobbik azt kívánja Áder Jánostól, hogy államfõként próbáljon meg a "pártidentitásán" felülemelkedni és legyen valódi kontrollja a törvényhozásnak. Balczó Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta, a Jobbik azt várta volna "a nemzeti együttmûködés meghirdetett rendszerétõl", hogy olyan jelöltet állítanak a kormánypártok, akinek a politikai pályafutása nem egy párt keretein belül, pártpolitikusként zajlott. Ebben az esetben talán nagyobb támogatást is kaphatott volna a jelölt - tette hozzá Balczó Zoltán.
Másfajta kérést fogalmazott meg az LMP: a párt azt várja Áder Jánostól, hogy kezdeményezze az ombudsmannál a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát. Jávor Benedek, az ellenzéki frakcióvezetõ szerint az államfõnek fel kellene kérnie Szabó Máté országgyûlési biztost, hogy a hivatkozott jogszabályok ügyében forduljon az Alkotmánybírósághoz. Hozzátette: a köztársasági elnök megválasztása során frakciójuk azért nem vette fel a szavazólapokat, mert így tiltakoztak az ellen a folyamat ellen, amelynek során Áder Jánost jelölték.
A Demokratikus Koalíció szerint Áder János nem Magyarország, hanem csak a Fidesz elnöke lesz. Vadai Ágnes, a párt képviselõje úgy látja, Áder János alkalmatlanságát az is bizonyítja, hogy nem tiltakozott kedden, amikor a Jobbik két alelnöke eltávolította a Képviselõi Irodaházról az uniós zászlót.
Az MTI által megkérdezett politológusok elsõsorban azt hangsúlyozták, Áder János a pártok- és politikai oldalak felett állóságát hangsúlyozta azt követõen, hogy az Országgyûlés szerdán államfõvé választotta. Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezetõ elemzõje elmondta, voltak ugyan olyan találgatások, amelyek szerint Áder János - az eddigi gyakorlatot követve - a parlamenti voksolást követõen rögtön ismerteti köztársasági elnöki programját, ám õ ehelyett azt választotta, hogy "bizonyos értelemben újrapozícionálja magát". Juhász Attila, a Political Capital vezetõ elemzõje szerint Áder János beszéde tipikus államfõi székfoglaló volt sok közhellyel és gesztussal. Úgy látja, utóbbiak közül különösen figyelemre méltó, hogy az új köztársasági elnök Göncz Árpádot idézte, amikor úgy fogalmazott: "elsõ szavam a köszöneté". Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzõje szerint érthetõ Áder János konszenzuskeresése, hiszen Áder személyével szemben a leggyakrabban megfogalmazódó kifogás "pártkatona-múltjával kapcsolatos". Kiemelte: Áder János ezért egyik legfontosabb feladata lesz bizonyítani, képes felülemelkedni a Fideszhez kötõdõ múltján és pártérdekektõl mentesen ellátni feladatát.

 

MTI -Kanizsa2012-05-02 19:52:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül