Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411052    
Honlapkeszites

Kanizsai térnyerés a Pannon Tükörben
A korábbinál nagyobb szerep juthat a kanizsai alkotóknak, szerzõknek a régió legnívósabb kulturális folyóiratában, a Pannon Tükörben – reméli Balogh László, aki a lap legújabb, július-augusztusi számától kezdve a periodika szerkesztõbizottsági elnöki posztját is betölti.
– A kanizsai jelenlétet erõsíti az is, hogy az alapító fõszerkesztõ, Pék Pál továbbra is jelentõs szerephez jut a lap készítésében, s rajta kívül a szerkesztõbizottság tagja Papp Ferenc, a HSMK igazgatója is, a külsõs munkatársak között pedig ott van Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese – mondja Balogh László. – Számomra pedig hatalmas megtiszteltetés, hogy megkerestek és felkértek az elnöki posztra, s hogy „uomo dilettante”-ként, azaz kíváncsi emberként egy ilyen rendkívül nívós lap közelébe kerülhetek, részt vehetek a készítésében. Én ezt úgy fogom fel, hogy Nagykanizsa kapott egy lehetõséget, azaz remélem, hogy a városnak nagyobb szelet jut majd ebbõl a „tortából”.

– Gondolom, már számos terv is megérlelõdött Önben a lap további mûködése kapcsán…
– Mint mondtam, Nagykanizsa jelenléte a lapban ma sem megoldott teljesen, pedig számos erõfeszítést tettek ebbe az irányba a lap szerkesztõi. Legfontosabb feladatomnak tartom, hogy ezen változtassunk. A jelenlegi szerzõk –akik több-kevesebb rendszerességgel szerepelnek a lapban– köre az utóbbi években sajnos, nem változott: Pék Pál, Lehota János, Lehota M. János, Kardos Ferenc, újabban Lukács Zsolt mûfordító, akivel számolni lehet. Sajnálatos, hogy fiatal szerzõk nem jelentkeznek, sem irodalmi, sem szakmai téren. Véleményem szerint az elszármazott tehetségekre is több figyelmet kellene fordítani. Többször felmerült egy Hevesi Sándor-konferencia szükségessége is, ám ennek megszervezése komoly szellemi és anyagi ráfordítást kíván, amire eddig nem futotta. Továbbra is kiemelten szeretnénk kezelni a vizuális mûfajokat, elsõsorban a képzõmûvészetet. Többször írtunk a kendlimajori nemzetközi mûvészteleprõl, a Ludvig Zoltánnal készült interjút decemberi számunkban közöljük. Lehota János korábban méltatta Rétfalvi Sándor szobrászmûvész életmû albumát. Most ötödik számunkon dolgozunk, amely a Nõ, a nõi princípium és az esélyegyenlõség jegyében készül. A tematikus szám Zalaegerszeg uniós pályázatához kapcsolódik, amelyet október 12-én Brüsszelben mutatunk be – ebben is helyet kapnak kanizsai szerzõk és a városhoz kötõdõ interjúalanyok.

Horváth Attila2007-09-12 12:18:06


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül