Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046748    
Honlapkeszites

Pék Pál – Takács László Emlékszobát avattak a könyvtárban

Pék Pál – Takács László Emlékszoba nyílt a Halis István Városi Könyvtárban. A nemzeti színû avatószalagot Cseresnyés Péter polgármester, a költõ öccse, Pék Zoltán és Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese vágta át.

Nagykanizsa 2011-ben lett birtokosa a 2008-ban elhunyt Pék Pál költõ és irodalomszervezõ „Pék tanár úr” hagyatékának, melynek része egykori költõtársa és tanárkollégája Takács László kéziratos vershagyatéka is. E hagyatékból hozta létre az intézmény az emlékszobát, benne Pék Pál bútoraiból, könyveibõl, hanglemezeibõl az emléksarkot. A megnyitó ünnepség résztvevõit Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd Cseresnyés Péter polgármester megnyitotta az emléktermet. A hagyatékot Kardos Ferenc mutatta be, Pék Pálról, a pedagógusról Bagarus Ágnes, a Polgármesteri Hivatal Mûvelõdési és Sport Osztályának vezetõje osztotta meg gondolatait a volt kollégák és tanítványaik visszaemlékezései alapján. Szemes Péter, a Pannon Tükör szerkesztõje – Pék Pál életmûvérõl szólva –, minden magyar város számára követésre méltó példaként említette az emlékhely kialakítását, hiszen abban, hogy Zala megye fölkerült a magyar irodalom térképére, mérhetetlen nagy szerepe volt a költõnek.
Az ünnepségen közremûködtek Baki Andrea zenetanár tanítványai, Gazdag Mónika, és Salamon Enikõ, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola tanulói, valamint Bedõ Csaba és Horváth István Radnóti-díjas versmondók.
2012-04-11 14:37:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül