Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320303    
Honlapkeszites

MSZP: megakadt a romák felzárkóztatása - Fidesz: a kormány biztosítja a cigányság felemelkedését

Az MSZP szerint megakadt a romák felzárkóztatása Magyarországon, és ebben az Orbán-kormánynak komoly felelõssége van.Teleki László, a párt elnökségi tagja a roma kultúra világnapja, április 8. alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: 2002 és 2010 között nagyon sok olyan lépés történt a kormányzó pártok részérõl, amely elsõsorban az oktatásban és a foglalkoztatásban adott lehetõséget a romáknak a hosszú távú Roma integráció évtizede program keretében.


 A szocialista politikus - az elõzõ kormány roma ügyekért felelõs miniszterelnöki megbízottja - úgy véli, e program fõ iránya követendõ példa lehetne az Orbán-kormány számára, ám tapasztalata szerint a jelenlegi kormány romastratégiája nem erõsíti a romák felzárkóztatását. Teleki László elismeri, hogy a rendszerváltást követõen az elmúlt kormányok mindegyikének van felelõssége abban, hogyan alakult a kisebbség helyzete és viszonya a többséghez, azonban - véleménye szerint - az elmúlt évben az Orbán-kormány még a stagnálást sem volt képes megteremteni. Különösen drámai a visszaesés az oktatás és a foglalkoztatás területén.
Az ellenzéki politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi és a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a cigányság tagjai ne másodrendû állampolgárai legyenek Magyarországnak, és ehhez meg kell teremteni a társadalmi befogadóképességet.
"Az MSZP abban érdekelt, hogy a romák bérbõl, fizetésbõl éljenek és ne szociális segélyekbõl. Hasonlóképpen azt várjuk el minden aktuális kormányzattól, hogy a roma gyerekeknek egyenlõ esélyt biztosítson az oktatásban, a romák halálozási rátáját csökkentse és a lakhatási esélyeit javítsa" - írta Teleki László, hozzátéve, az MSZP a roma kultúra világnapján arra ösztönzi a romákat, hogy pártállástól függetlenül emeljék fel szavukat a romákat ért sérelmekkel, hátrányos megkülönböztetéssel szemben.
 

A Fidesz szóvivõje szerint a szocialisták nyolc évig semmit sem tettek a cigányság leszakadásának megakadályozásáért, míg a nemzeti ügyek kormánya - az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodása értelmében is - biztosítja a cigányság felemelkedését a munka és a tanulás lehetõségének megteremtésével.


Selmeczi Gabriella az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében Teleki László MSZP-s politikus álláspontjára reagált, amely szerint megakadt a romák felzárkóztatása Magyarországon, és ebben az Orbán-kormánynak van felelõssége.
A Fidesz szóvivõje a közleményében azt írta: a Fidesz a cigányság politikai képviseletét is kiemelkedõen fontosnak tartja, hiszen a pártok közül egyedüliként küldött képviselõket a magyar és az európai parlamentbe is.
"Mindezeken túl roma honfitársainknak kívánok boldog Húsvéti ünnepet, a gyermekeiknek pedig vidám locsolkodást! - írta Selmeczi Gabriella.

MTI - Kanizsa2012-04-08 21:47:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül