Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358690    
Honlapkeszites

Önkormányzati fenntartásba kerülnek a megyei múzeumok és könyvtárak

Állami helyett települési önkormányzati fenntartásba kerülnek azok a múzeumok és könyvtárak, amelyek 2011 végéig megyei fenntartásúak voltak; a folyamatot május 1-jétõl a Nemzeti Erõforrás Minisztérium (NEFMI) koordinálja.


A megyei közmûvelõdési és közgyûjteményi intézmények a többi, addig a megyei önkormányzatok által fenntartott intézménnyel együtt január 1-jén kerültek a Megyei Intézményfenntartó Központokhoz (MIK), azaz állami tulajdonba és fenntartásba, de szakmai felügyeletük továbbra is a NEFMI feladata maradt. A kormány múlt heti döntése értelmében május 1-jétõl NEFMI a megyei levéltári hálózat fenntartójává is válik.
A jelenleg állami fenntartású megyei múzeumok, megyei könyvtárak, valamint a közgyûjteményi intézményi feladatokat ellátó alapítványok és gazdasági társaságok egy keddi kormányhatározat alapján május 1-jétõl szintén a NEFMI irányítása alá kerülnek. Ez azonban csak átmeneti állapot, amely azt célozza, hogy a végleges intézményi portfólió kialakuljon - közölte az MTI megkeresésére pénteken a NEFMI Kultúráért Felelõs Államtitkársága.
A tájékoztatás szerint ennek érdekében törvényt kell módosítani, és meg kell kezdeni a tárgyalásokat a településekkel, ami a nemzeti erõforrás miniszter feladata lesz. Az intézmények átadására vonatkozó megállapodásokat a miniszter a megyei kormánymegbízottak útján köti meg az önkormányzatokkal.
A kormányzat olyan szakmai törvényt kíván megalkotni, amely megfelelõ biztosítékot nyújt arra, hogy immár az önkormányzatok fenntartásában a helyi feladatokat helyben megoldva, de megfelelõ szakmai és finanszírozási garanciákkal mód nyíljon a minõségi feladatellátásra - emelte ki a kulturális államtitkárság.
Mint hangsúlyozták, az elsõdleges cél az, hogy a megyeszékhely városok legyenek a megyei intézmények fenntartói, a további települési önkormányzatok pedig a jelenlegi megyei múzeumi szervezet tagintézményeit tartsák fenn. Ezekben a feladatokban a tárca számít az egyházak és a civil szervezetek szerepvállalására is.
Ebben a rendszerben a NEFMI döntõen azokat az ágazati irányítási hatásköröket látja el, amelyeket korábban a megyei önkormányzatok esetében is ellátott. Ezek elsõsorban a mûtárgyvagyon állami tulajdonára tekintettel, valamint a megyei hatókörû feladatok miatt feltétlenül szükségesek, melyek tulajdonképpen "kihelyezett" állami feladatok - jelezte a tárca kulturális államtitkársága.
A NEFMI közlése szerint a jelenleg a MIK-ek által fenntartott kulturális és közmûvelõdési, közgyûjteményi intézményeknek megmarad az önállóan mûködõ és gazdálkodó státusza.
Az MTI kérdésére az államtitkárság közölte: a megyei múzeumok intézményvezetõi posztjaira kiírt pályázatok minden megyében érvényesek és eredményesek voltak. Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megye esetében a MIK-ek már meg is kapták a miniszter egyetértésével született döntést, a többi megye kiértesítése folyamatban van.
 

MTI - Kanizsa2012-04-07 07:11:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül