Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358903    
Honlapkeszites

Ezekben a hónapokban a legaktívabbak a kullancsok

A március végétõl június elejéig tartó idõszakban a legaktívabbak a kullancsok. Az elmúlt idõszak enyhe idõjárásának köszönhetõen elkezdõdött a tavaszi kullancsszezon - mondta Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) biológusa szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Magyarországon a kullancsok aktivitásának két csúcspontját figyelték meg a szakemberek. A tavaszi szezon után, a második kisebb csúcs szeptemberben jelentkezik.
Zöldi Viktor elmondta: a kullancsok 4-5 Celsius-fok feletti átlaghõmérséklet felett aktivizálódnak, így a természetben már hetek óta jelen vannak.
A biológus arra is kitért: Magyarországon jellemzõen a középhegységi lombhullató erdõkben fordulnak elõ. Így a legérintettebb területek elsõsorban az ország nyugati része, Zala és Vas megye, az Északi-középhegység, valamint a Dunántúli dombság.
Zöldi Viktor kiemelte: a kullancsoktól nem kell félni, csak tisztában kell lenni a kockázatokkal, és meg kell tenni a lehetséges óvintézkedéseket. Ha valaki a természetben tölti az idõt, használja a drogériákban, illetve patikákban kapható kullancsriasztó szereket, a turisták számára pedig azt javasolják, hogy a kijelölt útvonalakról ne térjenek le, ne vágjanak át sûrû aljnövényzetû területeken.
Hazatérve mindenki tartson "kullancsvizitet", ha pedig valaki bõrében kullancsot talál, azt speciális csipesszel azonnal el kell távolítani - hangsúlyozta.
A kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tévhitekrõl Lakos András infektológus elmondta: az egyik ilyen, hogy a globális felmelegedés miatt több lesz a kullancs. Az infektológus szerint viszont a kullancsok számát a nagyvadállomány befolyásolja. Magyarországon az utóbbi években körülbelül tízszeresére, néhány vadpopuláció pedig nyolcvanszorosára emelkedett, így emiatt lehetséges, hogy valóban emelkedett a kullancsok száma, de semmiképpen sem a globális felmelegedés miatt - szögezte le.
A másik leggyakoribb tévhit, hogy a kullancsok felmásznak a fákra. Valójában viszont 60-80 centiméternél magasabbra nem mennek fel.
Lakos András elmondta: Magyarországon a kullancsok kétféle betegséget terjesztenek. Az egyik a Lyme-kór, míg a másik a kullancsenchephallitis, vagyis a vírusos agyvelõ- és agyhártyagyulladás. Mint kiemelte: - vélhetõen a védõoltás elterjedésének köszönhetõen - az utóbbi idõben Magyarországon az agyvelõgyulladás elõfordulása csökkent.

 

MTI - Kanizsa2012-04-05 10:19:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül