Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047058    
Honlapkeszites

A költészet napja - Guinness-rekord és híres versmondók Zalában

Hévízen József Attila összes versének felolvasásával Guinness-rekord kísérletre vállalkoznak, Nagykanizsán a város híres versmondói adnak elõ más programok mellett a költészet napja alkalmából Zala megyében.


Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban A szívem legkedvesebb verse címmel csütörtökön este tartanak városi ünnepséget. A mûsorra neves, országszerte és a Kárpát-medencében is ismert kanizsai és a dél-zalai városból elszármazott versmondók kaptak meghívást - közölte Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója az MTI-vel.
Hévízen április 10-én 16 órakor Guinness-rekord kísérlet kezdõdik a Bibó István Alternatív Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában. Diákok, pedagógusok arra vállalkoztak, hogy másnap déli 12 óráig felolvassák József Attila teljes lírai életmûvét, több mint hatszáz versét, verstöredékét a Bibó-iskola sportcsarnokában. A rendezvényt Papp Gábor polgármester nyitja meg, aki elsõként olvassa fel kedvenc költeményét, a Hetediket.
Az akcióval az iskola arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a mai fiatalok számára is fontos a vers, a versolvasás, a magyar költészet - hangsúlyozta Nagy Boldizsár igazgató.
Keszthelyen a költészet napi összeállításban Arany János, József Attila, Faludy György, Pilinszky János és Varró Dániel költeményei hangzanak el április 11-én a Balatoni Színházban. Az ünnepi mûsorra a helyi Vajda János Gimnázium a legjobb versmondóit gyûjtötték össze.
Csengei Ágota, a Goldmark Károly Mûvelõdési Központ igazgatója elmondta, hogy a korábbi években "külsõ" elõadómûvészeket hívtak meg, idén elsõ alkalommal szólították meg a helyi gimnazistákat. A költészet napi összeállítás egyben fõpróbája lesz az április 26. és 27. közötti helikoni ünnepségeknek. Szólt arról is, hogy április 22-én ugyancsak a Balatoni Színház lesz a házigazdája a Csengey Dénes versmondó verseny elõdöntõjének.
"A versek a mindennapi élet részét kellene hogy képezzék, de ez sajnos nem így van. Felgyorsult a világ, mindenki tele van problémákkal, a költészetre már nem nagyon marad idõ, ezért van kiemelt szerepe az irodalmi programoknak" - fogalmazott Csengei Ágota.
Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója szerint a költészet évezredek óta része az emberi kultúrának, és ennek az igénye a mai napig nem halt ki. E gondolat jegyében szervezett az intézmény megyeszerte programokat; április 14-én lesz a megyei József Attila szavalóverseny döntõje Letenyén a Fáklya Mûvelõdési Ház és Könyvtárban. Április 16-án a Zabszalma Együttes ad ünnepi mûsort Zalaegerszegen a megyei könyvtárban, és ugyanitt mutatják be április 18-án D. Bencze Erzsébet Üveghang címû képzõmûvészeti verseskötetét.
A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

 

MTI - Kanizsa2012-04-04 12:51:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül