Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337910    
Honlapkeszites

Miért bünteti a kormány a nagykanizsai lakosokat?

Különös pillanatok kísérik a Tisztelt Házban a „mezítlábas kérdések” mûfaját. A tévé általában már nem közvetíti. Az újságírók is elmennek. Üresek a széksorok. A képviselõk zöme a büfében, a folyosón, vagy egyéb szükséges dolgukat végzik. Mégis fontos szereplésnek számít, midõn a teremben maradtak kérdéseket címeznek a kormány jeleseihez. Szólásaik majd mindig költõiek, a címûkben hordozzák a reményt vagy az elmarasztalást. A válaszok sem piskóták. Szolidan stilizálva tallóztuk legutóbbi szónoklataikat. A gondola.hu írása itt érhetõ el.


GÖNDÖR ISTVÁN, (MSZP): - Az elõzõ kormány idején a korábbi útfejlesztési koncepcióban meghatározottnál jóval korábban megépült az M7-es autópálya, és elkezdõdött a Nagykanizsa várost Zalaegerszeg irányából a 74-es és Kaposvár irányából a 61-es elkerülõ utak építése. A két útszakasz fontos eleme az észak-dél irányú közlekedési folyosónak. Jelenleg az átmenõ forgalom a város legnagyobb lakótelepén dübörög keresztül, ahol a belsõ személygépkocsi- és a gyalogosforgalom is jelentõs. A 74-es út elkerülõ szakaszát 2011-ben felavatták, így megteremtõdött a feltétel az egyik kertvárosi övezet elkerülésére. Elkészült a 61-es út somogyi szakaszának a teljes rekonstrukciója egészen Nagykanizsa város határáig. Talán nem indokolt magyarázni, hogy a két fõútvonal mennyire jelentõs az észak-dél irányú közúti forgalomban. A 74-es elkerülõ út és az M7-es autópálya mindössze 5 kilométeres szakaszának igénybevételét követõen az új útszakaszon keresztül elkerülhetõ lenne a város az átmenõ forgalom számára. A határidõ 2011. október 14-én lejárt.

- Államtitkár Úr! A GPS-térképeken mint mûködõ utat jelölnek pillanatnyilag. Ez az útszakasz a város csónakázótó- és pihenõpark-övezetében ér véget vagy találkozna a korábbi úttal. Nem lehet közömbös a kormány számára, hogy a nyári idõszakban az idelátogatók ugyanazzal a torzóval találkozzanak, mint egy évvel ezelõtt. Kérdezem:

•Mi a cél: sértõdjön meg a jelenlegi vállalkozó teljesen és vonuljon le, hogy lehessen új pályázatot kiírni a befejezõ munkálatokra, egy esetleg kormányközeli vállalkozás számára? •Az is lehet, hogy a Közgépnek még nincs elegendõ állami megbízása, vagy valami okból bünteti a kormány a Nagykanizsán élõ embereket?
 

***

FÓNAGY JÁNOS, (nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár): - Képviselõ Úr! A 61-es fõút Nagykanizsát elkerülõ szakaszának megépítésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. a kivitelezõ konzorciummal a nyílt közbeszerzési eljárást követõen, 2009. augusztus 3-án írta alá a kivitelezési szerzõdést. A NIF annak érdekében, hogy a vállalkozók elõfinanszírozási terhei csökkenjenek, egységesen 20 százalékos elõleget, azaz nettó 313 millió forintot biztosított a nyertes konzorcium részére. Ez az összeg biztosította a vállalkozó részére a folyó munkálatok megfelelõ finanszírozását, valamint a forrást az alvállalkozó kifizetésére a számlák szerzõdés szerinti 60 napos kifizetéséig.

- Tudomásom szerint a beruházások a vállalkozók pénzügyi gondjai miatt rekedtek meg, az elõzõ konstrukció ellenére. A mintegy 4 kilométer hosszú szakaszon a munkaterület átadása után két évvel, tehát jóval a véghatáridõ után a jelenlegi készültség csupán 60 százalékos, és a folyósított elõlegbõl még mintegy 130 millió forintot nem támasztottak alá teljesítéssel, ezért a NIF Zrt. kötbérigényt jelentett be a konzorciummal szemben. Annak érdekében, hogy a kivitelezés a legrövidebb idõn belül elkészüljön, a NIF megbeszélést kezdeményez a vállalkozóval, ahol a hátralévõ feladatok elvégzéséhez szükséges idõszükséglet bemutatását és alátámasztását kéri. Amennyiben elkerülhetetlen, akkor valóban új vállalkozót kell kiválasztani, de ezt az állapotot nem mi idéztük elõ, hanem önök.
 

gondola.hu/Bartha Szabó József2012-04-01 17:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül