Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353484    
Honlapkeszites

Göndör: Az Országgyûlésrõl szóló törvényrõl

Ezúttal, Az Országgyûlésrõl szóló törvény, avagy az elnök túl hatalma! témában tartott sajtótájékoztatót Göndör István szocialista országgyûlési képviselõ.


Elmondta, a törvényjavaslattal kapcsolatban aggályai vannak, csupán egy pozitívumát látja, mégpedig azt, hogy a kisebbségeknek lesz egy-egy képviselõje a következõ országgyûlésben. Hangsúlyozta, a törvényjavaslatban értelemzavaró, egymásnak ellentmondó paragrafusok is vannak. Ebbõl két dolgot emelt ki.
Összekeveredett a házelnök és az ülésvezetõ elnök fogalma, ugyanis elõbbinek túlzott hatalmat biztosítanak. A házelnök rendészeti és fegyelmi jogkört gyakorolhat, így a tárgyalási rend fenntartása címén a képviselõket ki lehet zárni az ülésrõl. A kizárás vonatkozhat az adott ülésnapra, de akár három napra is, és ezen felül pénzbüntetést határozhatnak meg, egy havi tiszteletdíj mértékéig. Ha az elnök olyan idõszakban zár ki valakit, amikor egyébként nem határozatképes az országgyûlés, abban az esetben a rákövetkezõ plenáris ülésen utólag lép életbe. Így azokat büntetnék, akik megjelennek, és szükség esetén vitába is bocsátkoznak álláspontjuk megvédése érdekében. - Aki dolgozik azt meg lehet bünteti, aki pedig nem csinál semmit, az jogszerûen veheti fel a fizetését – tette hozzá. A képviselõk ülésre való felkészülése is nehézkessé válna, ugyanis a napirend tervezetét 48 órával az ülés megkezdése elõtt kell megkapniuk.
- Az új javaslatban, újra megjelennek adó- és járulékmentes juttatások, mint például az üzemanyagkártya, vagy lakhatási támogatás, mely lényegesen nagyobb összeg –a felemelt tiszteletdíjnak a 25 százaléka – lehet – mondta. A törvényjavaslat egy teljesítményellenes elemet is tartalmaz, a bizottsági munkáért ezután nem jár díjazás. Az országgyûlési képviselõ véleménye szerint valószínû, hogy ezzel a közvetett eszközzel a képviselõk kedvét veszik el attól, hogy részt kívánjanak venni a bizottságban.
 2012-03-31 13:11:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül