Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338226    
Honlapkeszites

Készítsük fel autónkat a tavaszra!

Beköszöntött a tavasz, egyre melegebbek a nappalok és a hó is elolvadt. A napsütéses idõben hamar kedvet kapunk az autós kirándulásokhoz is. Ám mielõtt beültetjük a családot a kocsiba és nekivágunk az útnak, mindenképpen érdemes átnézni autónkat. A tavaszi átvizsgálás elmulasztása ugyanis komoly károkat okozhat a gépkocsiban, és igencsak megterhelheti pénztárcánkat.

Ahogy minden szezonváltáskor, így a tavasz beköszöntével is eljött az ideje, hogy elvégezzük az esedékes karbantartást. De mibõl is áll a tavaszi felkészítés és melyek ilyenkor a legfontosabb tennivalók?
„Ilyenkor tavasszal az egész autót kompletten át kell vizsgálni. Nagyon fontos, hogy meg is kell emelni, alulról is meg kell nézni, mert a gumi alkatrészek, szilentek, gumiharangok állapotát csak úgy tudjuk korrektül ellenõrizni.” – figyelmeztet a Weltauto szakértõje, Istiván Tamás, a Weltauto Nagykanizsa márkavezetõje. 


Tavasszal a legalapvetõbb teendõnk a téli gumi lecserélése. Ha tartósan +7 C fok fölé emelkedik a hõmérséklet akkor a gumicsere mindenképpen javasolt. a téli gumi ugyanis lágy keverékû, a melegben gyorsabban kopik és amortizálódik, ráadásul még csak nem is spórolunk vele, hiszen ha nyáron is ezt használjuk, az jelentõs fogyasztásnövekedést okozhat. Ezáltal éppen a hideg idõszakra kopik majd el annyira a gumi, hogy a havas utakon nem tapad majd megfelelõen. Alapvetõ biztonsági szempont, hogy megfelelõ futófelülettel rendelkezõ gumikkal közlekedjünk. Az öt évnél idõsebb gumikat ne rakassuk vissza a kocsira, és a nyári gumik esetében figyeljünk arra, hogy a kötelezõ 2 mm-es bordamélység meglegyen.
„Fontos figyelni arra, hogy gumiból csak a gyári elõírt méretben válasszunk. Érdemes utána olvasni a gumik tesztelési eredményeinek is mielõtt egy márka vagy típus mellett döntünk.” – teszi hozzá Istiván Tamás.

Érdemes mindent alaposan átnézni

Mielõtt hosszabb tavaszi autózásra indulunk, mindenképpen vizsgáljuk meg a féket. Nézzük meg, hogy mennyire kopottak a fékbetétek, milyen a féktárcsa állapota, valamint megfelelõ-e a fékfolyadék szintje. Mindemellett a futómûvet és a lengéscsillapítókat is szükséges megvizsgáltatni. A téli utakon ugyanis több hóval fedett kátyúba, mélyedésbe is belehajthatunk, ami esetlegesen a futómû sérüléséhez vezethet. Ahogy a tavaszi nagytakarítást elvégezzük otthonunkban, ugyanígy fontos, hogy a téli szennyezõdésektõl gépkocsinkat is megtisztítsuk.
„Fõleg az alvázmosásra érdemes nagy figyelmet fektetni, mert a sóval beszórt havas utakról a felverõdött, alvázra rakódott só és koszrétegek semmiképpen nem tesznek jót az autónak. De az alvázmosás mellett fontos a kerékjárati ívek alapos megtisztítása is. Az ablaktörlõ lapátokat is javasolt ellenõrizni és a téli fagyálló ablakmosó folyadékot sem árt lecserélni, a szélvédõ megóvása érdekében. De a legjobb, ha ilyenkor szakszervizben is átvizsgáltatjuk az autót, hogy meggyõzõdjünk a gépkocsi mûszaki állapotáról, mert az esetleges hibákat érdemes még a nyaralás, vagy egy nagyobb külföldi utazás elõtt megjavíttatni.” – összegzi a Weltauto nagykanizsai szakértõje.

A Weltauto-ról

A minõségi használtautók forgalmazására létrehozott Weltauto program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon. Az évek során a márka a hazai piac meghatározó szereplõjévé vált, a használtautó kereskedõk közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítõi hálózattal. A 38 értékesítõ helyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, kifogástalanul szervizelt és kitûnõ mûszaki állapotú autók közül választhatnak. A legjobb minõségû, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Weltauto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó vásárlás esetén.
A Weltauto 5 csillagos szolgáltatás csomagja: Mûszaki garancia; Mobilitás garancia; Beszámítási garancia; Prémium Csereautó garancia; Finanszírozás; Biztosítás.

Bõvebb információt a www.weltauto.hu honlapon talál.2012-03-25 07:24:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül