Ma 2019. m?jus 23. cs?t?rt?k,    
Dezs? napja van.    
LĂĄtogatĂłk szĂĄma : 41153181    




















































Honlapkeszites



aki-kĂ­vĂĄncsi

A kutatók éjszakáján minden kérdésre választ kaptak az érdeklĂ”dĂ”k.


Több százan ismerkedtek a Kutatók Éjszakáján a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának tudományos munkájával. A jövĂ” vízügyi kutatói, informatikusai, turisztikai szakemberei tették meg az elsĂ”, ismerkedĂ” lépéseket a tudomány világa felé oldott, játékos, izgalmas formában.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán a robottechnológiával ismerkednek a gyerekek. A Kutatók Éjszakáján a kampusz valamennyi szakiránya várta az érdeklĂ”dĂ” iskolásokat és szüleiket. Több százan voltak kíváncsiak a programokra, melyek között kísérletek, online kvízjátékok, a robottechnológia eredményei, víztechnológiai alapismeretek és elĂ”adások egyaránt szerepeltek. A város polgármestere ezen az estén fizikatanárként vett részt, elĂ”adása a víz felhajtóerejérĂ”l szólt. Dénes Sándor szerint: „A kísérletek nagyon fontosak, és mindig megfogják a gyerekeket. Az a legfontosabb, hogy kíváncsivá tegyük Ă”ket, hogy elgondolkodjanak azon, amit láttak, az vajon miért van így?"

Nagykanizsa a Soós ErnĂ” Víztechnológiai Kutató-FejlesztĂ” Központ révén a magyar vízkutatás központjának számít, így a vízrĂ”l is sokat lehetett megtudni a tegnapi programon. A látogatók például negyvenféle ásványvizet is megkóstolhattak, hogy megtapasztalják a különbségeket. Dr. Galambos Ildikó kutatásvezetĂ” elmondta: „Azt reméljük, hogy egyáltalán egy kis inspirációt adjunk, érdeklĂ”dést keltsünk a természettudományok iránt, merthogy általánosan Magyarországon nagyon nagy probléma az, hogy a természettudományos irányba nagyon kevesen mennek, úgyhogy a célunk az érdeklĂ”dés felkeltése, illetve néhányan már visszajelezték, hogy Ă”k mindenképpen kémikusok szeretnének lenni, és vízzel szeretnének foglalkozni."

Az informatika szakirány nagyon népszerĂ» volt. „FĂ”leg a fiatal generáció ezt tulajdonképpen beszívja mint a levegĂ”t, épp ezért nem is az az érdekes, hogy újat tudjunk mutatni, hanem inkább egy picit a dolgok mögé láttassuk ezt a generációt, hogy megértsék, hogy ami amúgy egy egyszerĂ» kattintás a telefonon, az mögött mennyire komoly munka van, elhivatottság van" – mutatott rá Dr. Jaskó Szilárd docens.

Az intézmény vezetĂ”je szerint fĂ”leg a vidéki városokban van szükség a hasonló eseményekre. „Nagyon sok energiát kell fordítanunk a vidéki városokban az élményalapú megközelítésre. Ez jó, ez inspirál. Ez kreatívvá teszi azt gondolom az átlagos tanítást az egyetemen, ez kreatívvá teszi a kollegáimat, és ez kreatívvá teszi a beiskolázásért felelĂ”s kollegáimat is, hogy hogyan közelítsünk. Ha nem ezt tesszük, akkor szerintem nekünk nincs esélyünk ma ebben a globalizálódó, a centrum felé húzó, tulajdonképpen gyomorból Budapest felé tartó világban" – hangsúlyozta Dr. Birkner Zoltán kampuszgigazgató. Este kilenc óráig ismerkedhettek a tudomány világával a fiatalok, akik közül néhányan talán az iskola hallgatói lesznek.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-10-01 05:18:00


  ÖkotanĂ©vnyitĂł

Ökotanévnyitóval és témanappal zárták a hetet a Miklósfai Általános Iskolában. A környezettudatos intézmény az idei tanévben is több programot szervez a természetvédelem tudatosításáért. Emellett a Határtalanul! pályázat záróeseményén is részt vettek a diákok.


  MĂĄr Ă”k is ismerik az Ă”szi hagyomĂĄnyokat

A kiskanizsai óvodában szüreti mulatság volt, a Hétszínvirágban Mihály napi vásár.


  HatĂĄrtalanul - KĂ”rösisek idĂ”utazĂĄsa a magyar mĂșlt emlĂ©kei közt

A Határtalanul! program keretében évfolyamunkkal együtt Budapestre utaztunk. ElsĂ”ként a Nemzeti Galériában magyar képzĂ”mĂ»vészek alkotásait csodálhattuk meg. Sokat idĂ”ztünk a gótikus szárnyasoltárok, táblaképek elĂ”tt. A XIX. századi festĂ”k, szobrászok munkái is lenyĂ»göztek valamennyiünket. M.S. mester: Vizitáció és Szinyei Merse Pál: Majális címĂ» mĂ»ve nyerte el legtöbbünk tetszését.


  JövĂ”re mĂĄr a tĂ­zezres rĂ©szvĂ©tel a cĂ©l a VĂĄndortĂĄbor programban

Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelĂ”s kormánybiztos bejelentése szerint 1700 gyermek vett részt az idén elindított Vándortábor programban, amely a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Erdészeti Egyesület szakmai segítségével valósult meg.


  Zöld-fehĂ©rek a PĂ©terfyben

A diákok játékos körülmények között ismerték meg a Fradi múltját és mostani sportolóit.


  Mozog a Hevesi - JĂĄtĂ©kos vetĂ©lkedĂ”vel a sikeres tanĂ©vĂ©rt

Már negyedik alkalommal rendezte meg a Hevesi Sándor Általános Iskola a „Mozog a Hevesi” elnevezésĂ» programját. A vetélkedĂ”n az elsĂ”s kisdiákok és szüleik alkottak vegyes csapatokat.









FRISS HÍREK
05:10 - EmlĂ©kĂŒl

A nap vicce



ĂĄllĂĄs Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble