Ma 2019. március 20. szerda,    
Klaudia napja van.    
Látogatók száma : 40327983    
HonlapkeszitesAki kíváncsi...

A kutatók éjszakáján minden kérdésre választ kaptak az érdeklődők.


Több százan ismerkedtek a Kutatók Éjszakáján a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának tudományos munkájával. A jövő vízügyi kutatói, informatikusai, turisztikai szakemberei tették meg az első, ismerkedő lépéseket a tudomány világa felé oldott, játékos, izgalmas formában.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán a robottechnológiával ismerkednek a gyerekek. A Kutatók Éjszakáján a kampusz valamennyi szakiránya várta az érdeklődő iskolásokat és szüleiket. Több százan voltak kíváncsiak a programokra, melyek között kísérletek, online kvízjátékok, a robottechnológia eredményei, víztechnológiai alapismeretek és előadások egyaránt szerepeltek. A város polgármestere ezen az estén fizikatanárként vett részt, előadása a víz felhajtóerejéről szólt. Dénes Sándor szerint: „A kísérletek nagyon fontosak, és mindig megfogják a gyerekeket. Az a legfontosabb, hogy kíváncsivá tegyük őket, hogy elgondolkodjanak azon, amit láttak, az vajon miért van így?"

Nagykanizsa a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ révén a magyar vízkutatás központjának számít, így a vízről is sokat lehetett megtudni a tegnapi programon. A látogatók például negyvenféle ásványvizet is megkóstolhattak, hogy megtapasztalják a különbségeket. Dr. Galambos Ildikó kutatásvezető elmondta: „Azt reméljük, hogy egyáltalán egy kis inspirációt adjunk, érdeklődést keltsünk a természettudományok iránt, merthogy általánosan Magyarországon nagyon nagy probléma az, hogy a természettudományos irányba nagyon kevesen mennek, úgyhogy a célunk az érdeklődés felkeltése, illetve néhányan már visszajelezték, hogy ők mindenképpen kémikusok szeretnének lenni, és vízzel szeretnének foglalkozni."

Az informatika szakirány nagyon népszerű volt. „Főleg a fiatal generáció ezt tulajdonképpen beszívja mint a levegőt, épp ezért nem is az az érdekes, hogy újat tudjunk mutatni, hanem inkább egy picit a dolgok mögé láttassuk ezt a generációt, hogy megértsék, hogy ami amúgy egy egyszerű kattintás a telefonon, az mögött mennyire komoly munka van, elhivatottság van" – mutatott rá Dr. Jaskó Szilárd docens.

Az intézmény vezetője szerint főleg a vidéki városokban van szükség a hasonló eseményekre. „Nagyon sok energiát kell fordítanunk a vidéki városokban az élményalapú megközelítésre. Ez jó, ez inspirál. Ez kreatívvá teszi azt gondolom az átlagos tanítást az egyetemen, ez kreatívvá teszi a kollegáimat, és ez kreatívvá teszi a beiskolázásért felelős kollegáimat is, hogy hogyan közelítsünk. Ha nem ezt tesszük, akkor szerintem nekünk nincs esélyünk ma ebben a globalizálódó, a centrum felé húzó, tulajdonképpen gyomorból Budapest felé tartó világban" – hangsúlyozta Dr. Birkner Zoltán kampuszgigazgató. Este kilenc óráig ismerkedhettek a tudomány világával a fiatalok, akik közül néhányan talán az iskola hallgatói lesznek.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-10-01 05:18:00


  Ökotanévnyitó

Ökotanévnyitóval és témanappal zárták a hetet a Miklósfai Általános Iskolában. A környezettudatos intézmény az idei tanévben is több programot szervez a természetvédelem tudatosításáért. Emellett a Határtalanul! pályázat záróeseményén is részt vettek a diákok.


  Már ők is ismerik az őszi hagyományokat

A kiskanizsai óvodában szüreti mulatság volt, a Hétszínvirágban Mihály napi vásár.


  Határtalanul - Kőrösisek időutazása a magyar múlt emlékei közt

A Határtalanul! program keretében évfolyamunkkal együtt Budapestre utaztunk. Elsőként a Nemzeti Galériában magyar képzőművészek alkotásait csodálhattuk meg. Sokat időztünk a gótikus szárnyasoltárok, táblaképek előtt. A XIX. századi festők, szobrászok munkái is lenyűgöztek valamennyiünket. M.S. mester: Vizitáció és Szinyei Merse Pál: Majális című műve nyerte el legtöbbünk tetszését.


  Jövőre már a tízezres részvétel a cél a Vándortábor programban

Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos bejelentése szerint 1700 gyermek vett részt az idén elindított Vándortábor programban, amely a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Erdészeti Egyesület szakmai segítségével valósult meg.


  Zöld-fehérek a Péterfyben

A diákok játékos körülmények között ismerték meg a Fradi múltját és mostani sportolóit.


  Mozog a Hevesi - Játékos vetélkedővel a sikeres tanévért

Már negyedik alkalommal rendezte meg a Hevesi Sándor Általános Iskola a „Mozog a Hevesi” elnevezésű programját. A vetélkedőn az elsős kisdiákok és szüleik alkottak vegyes csapatokat.

FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble