Ma 2019. m?jus 23. cs?t?rt?k,    
Dezs? napja van.    
LĂĄtogatĂłk szĂĄma : 41153497    
Honlapkeszites

ÖzönvĂ­z elĂ”tt…

Nem is tudom, hogy az írásom címét vagy a fotót magyarázzam-e meg elĂ”bb. MindkettĂ”re sort kerítek, de igen, jól látják: egy kiszuperált, egykor talán jobb idĂ”ket megélt televíziókészülék árválkodott és tekingetett kicsit vádlón, sĂ”t, biztos, hogy szomorúan is Nagykanizsára a Szabadhegy, Sánc és a Csónakázó-tó körülölelte szántóföldek szélérĂ”l a minap.


Két kutyusommal sokat sétálunk arrafelé, és sok mindent is látunk: például ezt a szerencsétlen televíziókészüléket. Biztos megkérdezné volt gazdájától, amit én is: miért furikázta ki a 61-es elkerülĂ” mellé, hogy ott szabaduljon meg tĂ”le, mikor a városközpont közvetlen közelében lévĂ” – Vár utcai vasúti átjáró után (külön ki is írom, nehogy legközelebb a mosógép landoljon a szántásban) – Netta-Pannónia telephelyén ingyenesen leadható. De nem, ehelyett kiautózott ez a derék magyar honfitársunk a természetbe, hogy ott állítson vele mementót az emberi természetnek. Miért?

Pont olyan lehetett ez a polgártársam, mint az a társunk, aki a gyorsétteremben, gyorsan megvette a betevĂ” falatját, és szintén kiautózott ide, erre a Nagykanizsára pompás rálátást nyújtó hegy(domb)gerincre, hogy a városban gyönyörködve fogyassza el az ételt. Gondolom, hogy ezért jött ki, de az biztos, hogy itt járt, mert egy kisebb szemétkupac tanúskodott látogatásáról. Itt is feltehetném a kérdést: miért? Miért nem lehetett a papírzacskóba gyömöszölni a maradékot, majd a városba való visszatérést követĂ”en beledobni bármelyik szemetes edénybe? Gondolom, hogy amúgy nem sokat járhat errefelé, vagyis a „természetbe”, mert akkor tuti, hogy nem dobálná el a szemetet, mert annyira lehangoló látványt nyújt, hogy netovább.

Apropó, természet, idézĂ”jelbe téve. Hát csak azért tettem idézĂ”jelbe, mert lassan az is eltĂ»nik. Amerre nézünk, mindenfelé civilizáció, vagy pedig az annak el- és fenntartására szolgáló szántóföldek. Az igazi természet, az erdĂ”k, völgyek és mezĂ”k egyre ritkábbak. Természetvédelmi területeket kellett létrehozni azért, hogy megĂ”rizzünk valamit az utókornak ebbĂ”l az érintetlenségbĂ”l. Olyanok ezek a földdarabkák, mint a múzeumok. Itt nézhetjük meg, hogy milyen is lehetett a Föld valaha, az ember elĂ”tt. Vagyis annyira nem is az ember elĂ”tt, hiszen úgy 200 éve kezdĂ”dtek a gondok.

Bayer Zsolt tavaly Ă”szi, nagykanizsai látogatásán, a migrációs válságról szóló elĂ”adása elején egy nagyon is reális, és mégannyira figyelmeztetĂ” tényre hívta fel a figyelmet: az elkövetkezĂ” 50 évben a Föld népessége ismételten meg fog duplázódni. Ismételten, hiszen az elmúlt fél évszázad során ez egyszer már megtörtént. Most körülbelül 8 milliárdnyian vagyunk. Belegondolt már valaki, mi lesz akkor, ha 2050-re 16 milliárdnyi ember fog élni a kék bolygón? Elég csak körbetekinteni, hogy mi van most. Itt van például a szmog. A fĂ”városunk lakossága most télen szembesülhetett ennek a civilizációs „áldásnak” az enyhe változatával. Kína fĂ”városában például télen-nyáron ködszerĂ», mérgezĂ” fátyol homályosítja el a pekingi látképet. Az emberek maszkokban járkálnak mindenhova, egy frissítĂ”, egészséges sétáról szó sem lehet. Aztán ott van India, vagy Afrika: kilométereket gyalogolnak naponta az ivóvízért, kevés az élelmiszer, mert az elsivatagosodás miatt egyre kevesebb a termĂ”föld. Az emberi létszám viszont egyre növekszik, egy afrikai nĂ”nek átlagosan hat gyermeke születik! Irtják a maradék Ă”serdĂ”ket, hogy legyen elég hely, élettér nekünk, az emberiségnek. De nem lesz.

 

Olyan törvényszerĂ»ség-féle lesz ez is, ami elĂ”ttünk áll, a 21. században. A Föld nem lesz képes eltartani 16 milliárd embert. Mi fog történni? Azt hiszem, nem kell ecsetelnem a ránk váró jövĂ”t. A bolygónk nehezen viseli el már ezt a nyolcmilliárd körüli emberi létszámot is, a Föld élĂ”világának egyébként pedig már ez a létszám is katasztrófa. Sorra tĂ»nnek el az erdĂ”k, azok a csodálatos helyek, amelyek a tiszta levegĂ”t hivatottak adni nekünk. Egyre-másra pusztulnak ki az állatfajok, a múzeumként funkcionáló természetvédelmi területeken próbálunk valamit megĂ”rizni abból, ami valaha az érintetlen természetet jelentette. Hiába próbáljuk függetleníteni magunkat más országoktól, a levegĂ” és környezetszennyezés nem ismer határokat. Ahogy azok a százmilliók sem fogják elismerni a határokat, akik az élet reményében indulnak majd útnak Afrikából az európai kontinensre, azért, hogy élhessenek. És aki most hitetlenkedve csóválja a fejét, az gondoljon csak a tavalyi migrációs népvándorlásra, mikor milliók jöttek ide, Európába. Orbán Viktornak köszönhetĂ”en mi keveset éreztünk belĂ”le, a németek nem voltak ilyen szerencsések… Mi lesz akkor, ha ez folytatódik? És fog, ha növekszik az emberiség létszáma. Bayer szerint az elkövetkezĂ” évtizedekben Afrika lélekszáma négyszeresére fog nĂ”ni.

Ja, igen, a cím. Az „Özönvíz elĂ”tt” egy tavaly bemutatott dokumentumfilm, amelyet az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio forgatott a National Geographicnak a klímaváltozásról. Az elmúlt évek legnézettebb dokumentumfilmje a Föld megmentésére keresi a választ, úgy, hogy közben nyersen az arcunkba vágja: nagyon-nagy a baj. És az lesz a vége is. Leírom egyenesen, nem kertelek: ha a kék bolygó nem tud eltartani 8, vagy 16 milliárd embert, fĂ”leg így, hogy folyamatosan szipolyozzuk, akkor az el nem tartható létszám kipusztul. Igen, én biztos vagyok benne, hogy ha nem változik semmi, akkor milliárdok fognak meghalni éhínségben, szomjúságban, háborúkban, szmogban és vírusok támadásában a 21. században.

És mi nem tehetünk innen Nagykanizsáról semmit azért, hogy a kínaiak, vagy az indiaiak ne mérgezzék tovább a levegĂ”t, és sajnos azért sem, hogy az afrikai nĂ”k felfogják végre: nem kell hat gyerek, elég lenne kettĂ” is. Viszont igenis tehetünk azért, hogy ezt a csodálatos Magyarországot, a Dunántúlt és a zalai dombokat olyannak Ă”rizzük meg, ahogy most láthatjuk Ă”ket! Kinek óvjuk, védjük? Hát a gyerekeinknek. És nem fogom azt írni ide a végére, hogy van még idĂ”nk, mert nincs, úgyhogy ne nyugodjon meg senki…

És, hogy mit tettem én a Földért, és a természetért a televíziókészülék láttán? Felnyaláboltam, és betettem a csomagtartóba. Hazahoztam, mert az udvaron már várakozik az útba indításra a kiöregedett fagyasztóládám, így mindkettejüket leviszem a Vár utcára, a Nettához. És ezt megteheti, és meg is kell tennie mindenkinek, aki azt szeretné, hogy legyen jövĂ”je: elsĂ”sorban a gyermekeinek, az unokáinak. Kérem Önöket, mindenkit: figyeljünk oda! Nem kell, hogy a környezetvédelem élharcosai legyünk, csak annyit tegyünk meg, hogy a szemetet a kukába dobjuk, a mĂ»anyagflakonokat szelektíven gyĂ»jtjük, és nem égetjük el a lombtalanításra váró lim-lomot a kert végében, hanem oda visszük, tesszük, ahova való. Ennyi lenne…

Dr. Papp Attila2017-02-14 13:30:00


TovĂĄbbi hĂ­rek:


JEGYZET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - EmlĂ©kĂŒl

A nap vicceĂĄllĂĄs Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble