Ma 2019. március 27. szerda,    
Hajnalka napja van.    
Látogatók száma : 40413981    
Honlapkeszites

Lévai Anikó az önkéntességről, s arról, ami nyilvánvaló

 Magyar gyerek gyógyítja

- A férjem nem engedte, hogy Afganisztánba menjek, amikor segélyszervezetünknek ott akadt feladata. Ha az emberrablók elrabolnák a jószolgálati nagykövetet, a másik, Kovács Kokó István biztosan kiverekedné magát, menjen ő. – mesélte Lévai Anikó hétfőn, a Piarista Iskola rendezvénysorozatának, az Októberi Estéknek első előadásán. Bár az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységének nagy részét idehaza végzi, beszámolóját sok határon túli történettel színesítette.

- A délszláv háborúban a szerbiai Szandzsák lakóit a sok haláleset miatt elérte az apátia - emlékezett előadásában Lévai Anikó. Volt, aki az internet kapcsolatot gondolta megoldásnak, magam emlékeztem arra, az itteniek korábban híresek voltak birkanyájaikról. A Segélyszervezet vett nekik birkanyájat, ami olyan jól bevált, hogy legközelebbi ottlétünkkor már az internet segítségével értékesítették a gyapjút. Így mindkét ötlet megvalósult. Általában azon vagyunk, hogy ne csak a tragédia előtti állapotokat biztosítsuk, hanem valami fejlesztést is megvalósítsunk. Máshol, például egy jó gombatermő vidéken a szárítást, a csomagolást "tettük sínre", hogy többet kapjanak érte a világpiacon. Ez az egyik alapelvünk: ne halat, hanem hálót adjunk a rászorulóknak. 


 Tíz pontban foglalta össze a segélyszervezet, mi az, ami tevékenységünket vezeti: elsődleges a humanitárius kötelezettség - hangsúlyozta Lévai Anikó. A segítségnyújtás természetesen mindenféle megkülönböztetés nélkül történik. A segítség prioritását kizárólag a szükségletek alapján határozzuk meg. A segély nem használható fel sem politikai, sem vallási célok támogatására. Törekvésünk, hogy a segélyezés ne váljon kormányok politikájának eszközévé. Tiszteletben tartjuk a helyi szokásokat és kultúrát. Arra törekszünk, hogy a válságkezelést a helyi adottságok figyelembevételével valósítsuk meg. Igyekszünk olyan módszereket találni, amelyek segítségével a programok végrehajtásába magukat a kedvezményezetteket is be lehet vonni. A segélyezés lehetőségek szerint az alapvető szükségleteket elégíti ki, ezen túlmenően pedig igyekszik támogatást nyújtani az esetleges jövőbeni katasztrófákra történő felkészülésben is. Számadással tartozunk egyrészt a segélyezettek, másrészt az adományozók felé. Információs és reklámtevékenységünk során a katasztrófa áldozatait nem sajnálat tárgyának, hanem emberi méltósággal rendelkező társainknak tekintjük.
Amikor a Nyikó áradása Udvarhelyszéken rengeteg települést lerombolt, megismerkedtünk a siménfalvi gyerekekkel. Mindenáron büszkélkedni akartak tudásukkal. Ezek az apróságok a közismert mondókát, a Gólya, gólya, gilicét mondták. Nemcsak a magyar, nemcsak a cigány, de még a román srácok is úgy mondták: Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja…
Egy segélyszervezet felépítése egy vállalathoz, egy hadsereghez hasonló. Aki segíteni akar, de nincs lehetősége ilyen szigorú hierarchiában dolgozni, az is megtalálhatja lakóhelyén, a szomszédok közt, hol a szükség. Az ilyen munka olyan, mint a szeizmográf: mi magunk előbb érzékeljük sokszor, hol a baj, mint a hivatalok. Az önkéntesség olyan kocsi, amelynek hosszú rúdja van: mindenki odafér. – fejezte be mosolyogva Lévai Anikó.

 


A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvényterem helyett a Pirotti Szent Pompiliusz templomban került sor az előadásra. Utána sokan dedikáltatták Lévai Anikóval A konyhaablakból című szakácskönyvét. Bár sietett haza gyermekeihez, egy rövid interjú erejéig készséggel válaszolt a Kanizsa lokálpatrióta hetilap kérdéseire.

- Kérem, beszéljen gyermekkoráról, szüleiről.
- Szüleim nagyon szerették a munkát, s az alkotás örömeként fogták föl. Édesapám nagy, erős ember volt, akitől nagyon sokat lehetett tanulni és nagyon szerette a gyerekeit. Közösen dolgoztunk és együtt csináltunk mindent a családi gazdaságban, így sokat is tanultunk tőle. Sosem emlékszem, hogy "csak úgy" leültünk és beszélgettünk volna, hanem mindig csináltunk valamit együtt és közben beszélgettünk. S közben nemcsak arról esett szó, amit csináltunk éppen, hanem mindenről. Az életről, a terveinkről, hogy mit tanultunk az iskolában. Az egész élet arról szólt, hogy erősek vagyunk és egészségesek és képesek vagyunk a magunk erejéből boldogulni. Azt csinálta, amit szeretett. Még a szocializmus időszakában sem ment be a téeszbe, hanem otthon gazdálkodott. Nem volt főnöke, ő osztotta be az idejét. Ha sokat vállalt, akkor sokat dolgozott. De szabad ember volt.
- Nagy szeretettel beszél édesapjáról. Nagyszerű ember lehetett. De vajon egyedi az ő esete?
- Ha beszélgetek magam korabeli emberrel, azt tapasztalom, hogy nagyon különböző díszletek között, de nagyon hasonlóan zajlottak az életek. Nevelték a gyerekeket, végezték a munkákat. Mindegy, hogy valaki zöldséget árult a piacon vagy orvosprofesszor volt. Kinek mit hozott az élet. Mély hittel éltek és dolgozták végig az életüket. Hittek a családban, a munkájukban, hittek a tisztességben. És hittek a látszatok ellenére is.
- És csak múlt időben lehet erről beszélni?
- Egyáltalán nem. Nagyon szép jelei vannak ennek ma is fiatal családoknál. És a mezőgazdaságnak is óriási jövője van, különösen a mi országunkban.
- Konkrétan milyen munkát is végeztek odahaza?
- Apámék tartottak lovakat is, tehenet, disznót. Mindenféle állatunk volt. Ennek a munkának, ennek a paraszti világnak volt és van ma is egy élettempója. Fölkelünk és addig nem reggelizünk, amíg a jószágok nem ettek. Olyan nyilvánvaló volt, hogy menni kell, mert éhesek a jószágok. Menni kell, mert tehenet kell fejni. Menni kell, mert oda kell érni a tejcsarnokba. Menni kell, mert aratni kell. Szóval, ez olyan nyilvánvaló volt.
- Összebeszéltek a férjével?
- Miben?
- Ön most arról beszélt, nyilvánvaló, magától értetődő volt mindaz, amit tenni kell. Orbán Viktor januárban az Új Széchenyi terv bemutatásakor kemény szavakkal illette az előző kormány alatti pályázati rendszert. „Átgondolatlan, korrupt, áttekinthetetlen, követhetetlen, az embereket megalázó, a pályázókat kiszolgáltatottságra ítélő és a kormányzati és a pályázati emberek számára pedig hatalmi pozíciót biztosító rendszer volt. - mondta. - Ez disznóól. Szerencse a szerencsétlenségben tekintettel arra, hogy megfelelő körülmények között nőhettem föl: néhány disznóólat már volt módom személyesen is, saját kezemmel kitakarítani, ezért biztosak lehetnek abban, ahogy itt a jelek mutatják, hogy ezzel a disznóóllal is, ezzel a hodállyal is el fogunk majd bánni.”
- Ezt nem is hallottam.
- Úgy látszik a tapasztalataik, amit természetesnek tartanak, az egyezik.
- Hát ő a férjem! - tört ki Lévai Anikóból a nevetés - Ellenséggel nem köt az ember házasságot. Csak van néhány közös nevező! De komolyra fordítva a szót: azt ugye tudja, nem csak a férjem feladata az ország rendbe tétele, hanem az Öné is, mindannyiunké…
P.J.


Október 24-én, hétfőn 18 órától Antall Józsefné, az első szabadon választott kormány elnökének özvegye lesz az Októberi Esték vendége a Piarista Iskolában.2011-10-21 08:41:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble