Ma 2019. március 27. szerda,    
Hajnalka napja van.    
Látogatók száma : 40413963    
Honlapkeszites

Miért tegezik a magyarokat a multik?

Magyarországon a fogyasztók közül nem kevesen kifogásolják, hogy a multik közül többen tegezik őket. Lapunkhoz épp a múlt héten fordult egy olvasó olyan levéllel, amely szerint épp a tegeződés miatt nem hajlandó a lábát sem betenni az IKEA lakberendezési áruházaiba. Megkérdeztük a tegezés okáról tehát a svéd IKEA-hálózat és a norvég Telenor - a Pannon utódja - mobilszolgáltató magyarországi központját - írja namenyi.net.

 


Tény: mind az IKEA, mind a mobilszolgáltatók például Belgiumban, Svájcban, Németországban és Franciaországban magázódnak ügyfeleikkel.

 

Így a belgiumi IKEA-áruházakban mind a vallon ügyfelekhez szóló francia nyelvű, mind a flamand vevőket megszólító feliratok magázódnak annak ellenére, hogy Belgiumban mindkét nyelvterületen a tegeződés kissé általánosabb, mint ahogyan az nálunk szokás.

Ugyanez vonatkozik a mobilszolgáltatókra, jelesül a legnagyobbra, a belga Proximusra, amelyben egyébként az állam tulajdonrésze 53 % (Belgiumban szintén piacgazdaság van).

 

Először a magyarországi IKEA-központhoz fordultunk magyarázatért "Szevasz!" megszólítással azzal kezdve kérdéseinket, hogy "Mondd, ti miért használjátok a tegezési formát a magyarországi IKEA-üzletekben?"

Az IKEA Lakberendezési Kft. PR menedzsere, Gerőcs Vendel igen udvarias, magázódó levélben tájékoztatott bennünket arról, hogy "Az IKEA által Magyarországon alkalmazott kommunikációs forma az IKEA nyitottságát és a svéd szellemiséget tükrözi, a vállalati kultúránk része". Gerőcs Vendel hozzátette, céljuk nem a sértés, a lekezelés és biztosított bennünket, a személyes kommunikációban ezt nem alkalmazzák "ha egyszer próbát tesz, biztosíthatom, hogy áruházi munkatársaink sem fogják Önt (és mást sem) letegezni."

Svédországban egyébként a hatvanas évek vége felé az úgynevezett "Du-reformen" mozgalom eredményeként - a királyi család megszólítása kivételével - teljesen megszűnt a svéd nyelvben a magázódás.

 

A válasz arra nem tért ki, hogy az IKEA a személyes kommunikációban miért nem használja a nyitottságot és a svéd szellemiséget.

 

Megkérdeztük a Telenor sajtóosztályát is ugyanerről, arra is rákérdezve, vajon mit érezhet egy nyolcvan éves ügyfél, ha azt hallja a hangpostáján, hogy "két új üzeneted van!".

 

Kadlok Nelli vállalati kommunikációs specialistától azt a választ kaptuk, hogy "A Telenor Magyarország lakossági ügyfeleinek szóló reklám-jellegű kommunikációjában egységesen tegezve szólítja meg leendő és meglévő ügyfeleit, míg a vállalati ügyfeleknek szóló anyagokban egységesen a magázódás mellett döntöttünk."

"Lakossági ügyfeleinkkel", tette hozzá, "csak személytelen helyzetekben tegeződünk (pl. reklámanyagokban, az ügyfélszolgálat menüjében), személyes helyzetekben azonban, azaz telefonos és személyes ügyfélszolgálatunkon munkatársaink magázzák ügyfeleinket". (Magyarországon az anyanyelvi hagyomány pont fordított: a tegezést csak személyes viszonyban használják, a magázást pedig a személytelenben.)

 

Közölte azt is, "A tegeződés cégkultúránk része: azt kívánjuk jelezni ezzel, hogy a Telenor közel áll ügyfeleihez, dinamikus és közvetlen vállalat, mely partnerként, barátként tekint ügyfeleire". Szintén megtudtuk, hogy "nagyon kevés ügyfélpanaszt" kaptak a tegező megszólítási forma miatt.

A belga Proximus szolgáltató sajtóosztálya arra a kérdésre, hogy miért nem tegezik hangpostájukon ügyfeleiket, azzal válaszolt, "udvariatlan lenne".

Forrás: Fatáj Online
 2011-09-25 12:54:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble